En nästan sann historia av Mattias Edvardsson

En nästan sann historia är en metabok, en bok om en bok som journalisten Zack Levin med vedermöda skriver. Han har tvingats återvända till sin mors hem i Veberöd utanför Lund efter 12 år som journalist i Stockholm. Med hopp om en försäljningssuccé börjar han skriva en bok om sin första och enda termin som student i Lund. En avgörande tid i hans liv som slutade abrupt genom att en av hans studiekamrater blev dömd för mord, detta trots att man aldrig hittade någon kropp. Offret skulle ha varit den välkände författaren Leo Stark i vars krets Zack och hans vänner umgicks. Zack är dock övertygad om att kamraten är oskyldig och att ett justitiemord har begåtts.

2008 varvas parallellt med Zacks bok som utspelas 1996. Ett grepp som fungerar utmärkt väl. Vi får följa med på research när Zack söker upp sina forna vänner Betty, Adrian och Fredrik och dela hans bestörtning över vad som blivit av dem. De pluggade alla ”kreativt skrivande” men ingen av dem blev författare. Det påstådda mordet förändrade allt. En nästan sann historia är mer än en deckare. En skildring av åren kring de tjugo, studentliv och passion för böcker och författaryrket. I texten finns en subtil humor invävd, en detalj som enligt mig gör hela boken.

Det finns ett par riktigt roliga bikaraktärer i boken (böckerna). Från 2008 Zacks mamma och från 1996 den pretentiöse författaren Leo Stark. Om ni vet vad en ”Jane Austen fool” är, så tycker jag att Edvardsson är nära. En nästan sann historia kommer ut i pocket i dagarna. Om ni letar påskekrim med extra allt är den ett utmärkt val.

Utgiven på Forum 2016. Finns som ljudbok.

Ett svar på ”En nästan sann historia av Mattias Edvardsson”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *