Frukostintervjun: Helena Dahlgren

God morgon Helena! Vad äter du till frukost?
Det varierar lite. Kaffe är viktigast. Börjar alltid dagen med minst en, gärna två, rediga muggar så fort jag vaknat. Gärna i badet tillsammans med en god bok. Ibland blir det inte mer än så till frukost, ibland kan det bli mannagrynsgröt, smoothie och/eller ostsmörgås med marmelad. Jag gillar idén med frukost men vill gärna hinna vara vaken en liten stund innan jag äter. Älskar brunch, då går jag all in med äggröra, pannkakor och bellinis. (Detta sker tyvärr alltför sällan.)

Läser du helst morgontidningen eller en roman till frukosten?
Jag brukar inleda dagen med ett morgonbad, då jag läser en roman. Kan verkligen rekommendera detta: extremt bra sätt att curla sig själv en aning så att man orkar med dagen sedan. Har helgprenumeration på DN, så lördag-söndag läser jag morgontidningen till frukosten.

En bra morgonroman, vad kan det vara?
Jag är morgonmänniska och läser och skriver gärna tidigt på morgonen. Tycker om hur alla sinnen är fräscha och utvilade – det är bara jag och min hjärna (och den där gigantiska kaffekoppen). Därför läser jag gärna lite mer utmanande böcker på morgonen. En klassiker, kanske, eller essäer eller prosalyrik. En bok som jag vet att jag läste på morgonen är Jenny Offills Avd. för grubblerier. Det var en fin morgonbok.

Vad läser du just nu?
Varvar The Most Dangerous Place on Earth, lovande amerikansk debutroman om en high school i Kalifornien, med en gammal Agatha Christie: The Mirror Crack’d From Side to Side. Och så ligger jag I startgroparna med Mare Kandres samlade pjäser, som utkom på Ellerströms nyligen.

Vad använder du som bokmärke?
Oftast riktiga bokmärken, t ex från English Bookshop eller Pocketshop. Jag var och pysslade med mina åttaåringar på bibblan nyligen och fick ett helt gäng fina bokmärken som de gjort åt mig. Är principiellt emot att göra hundöron i böcker men går ibland mot mina egna principer, om jag hittar ett citat som jag bara MÅSTE skriva av/fota/lägga på minnet.

En viktig avslutande boknördsfråga är förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?
Numera: inte alls. Jag flyttade från 180 till 66 kvadratmeter för några år sedan och har böcker ÖVERALLT. Nytillskott får snällt finna sig i att tryckas in där rum finns. Mina bokhyllor är dock i grunden sorterade efter genre, författarnamn och inbördes kronologisk ordning, men det är verkligen ett slags organiserat kaos som råder. Lite som romarrikets sista dagar…

Tack för intervjun Helena! Låt dina böcker pryda ditt hem ” som en trädgård av vilda blommor” som Golnaz Hashemzadeh Bonde uttryckte det i sin intervju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *