Frukostintervjun: Golnaz Hashemzadeh Bonde

foto: Helén Karlsson

Vi tyckte väldigt mycket om  hennes nya roman  Det var vi , naturligtvis måste vi ta reda på vad hon äter till frukost!

God morgon Golnaz! Vad äter du till frukost?
Kaffe, kaffe, kaffe! Jag börjar längta efter kaffet redan vid läggdags. Nu är jag gravid så försöker få i mig något mer; rågbröd med mosad avocado är en favorit!

Kaffe är en underbar dryck! Läser du helst morgontidningen eller en roman till frukosten?
Åh, det blir tyvärr inte så mycket läsning på morgonen. Fokus brukar ligga på att få till en pratstund över kaffet med min man! Vi har en kvart eller så ihop på morgonen innan vi väcker vår treåring och kämpar för att komma ut genom dörren… Men när jag har stund för läsning på morgonen blir det oftast New York Times.

En bra morgonroman, vad kan det vara? 
En morgonroman låter som ett riskabelt projekt – är den bra är det ju svårt att slita sig. Jag skulle säga att det är en roman i något kortare format, som man kan läsa från pärm till pärm på en timme eller två. Själv läser jag gärna morgonromaner på somrarna. Ramqvists Den vita staden läste jag på det sättet, liksom Schulmans Glöm mig.

Vad läser du just nu?
Jag började läsa Swing Time av Zadie Smith igår. En härlig bok som berör teman jag tycker om att utforska, som arv och identitet. Hon är skicklig! Jag har väldigt svårt att läsa som något pågående böcker är som bäst när de slukas! Så nu vill jag bara gömma mig i ett hörn och läsa klart.  

Vad använder du som bokmärke?
Pennan! Jag stryker under meningar  och stycken och antecknar på gamla kvitton. En bra bok är full av skatter som jag vill bära med mig.

En viktig avslutande boknördsfråga är förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?
Jag var tvungen att titta efter och måste avslöja att det är totalt osorterat! Som en trädgård av vilda blommor. Hjalmar Söderberg intill Donna Karan intill Jonas Hassen Khemiri och Richard Yates. Det är ungefär så intryck blandas i mitt huvud. Men min mans böcker står  i en egen bokhylla…

 ”Som en trädgård full av vilda blommor” är en underbar benämning av vad jag brukar kalla”huller om buller- sortering”.  Från och med nu glömmer jag huller om buller och sorterar istället min bokhylla som en trädgård full av vilda blommor.  Tack för intervjun, jag önskar dig många goda koppar morgonkaffe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *