5 tycker om facklitteratur

Facklitteraturen är en stor och spretig och intressant värld. Se bara på de olika sorters böcker som nominerats till årets Augustpris. Vi frågar vår panel om vad de tycker om facklitteraturen och hur de sorterar in fackböckerna i hyllan.

Alva: Den senaste boken jag köpte var nog Konsten i Söderort : en vandring bland konsten i södra Stockholm. Jag tycker om böcker som handlar om städer och allrahelst Stockholm. Sortering? Böckerna vill jag helst inte sortera in alls! Jag tycker de ska ligga nära och framme så att man närsomhelst kan bläddra i dem.

Pär: Senaste fackboken jag köpte var Min europeiska familj av Karin Bojs och Elisabeth Åsbrinks 1947. Har alltid varit intresserad av historia och därför blir det många historiska sakprosaboksinköp. Jag sorterar fackböcker i bokstavsordning (författarens efternamn) förutom kokböckerna som har fria roller i köksbokhyllan.

Lars: Lite svår fråga eftersom jag nyss köpte flera fackböcker samtidigt men den jag hunnit läsa är Björnen kommer! av Mattias Göransson. I bokhyllan är det mest historia och kokböcker så det är väl favoriterna. Jag sorterar i ämnesordning, eller åtminstone var det tanken från början.

Cecilia: Jag köper och läser väldigt lite fackböcker. Just nu lyssnar jag på Hjärnstark av Anders Hansen eftersom jag är intresserad av kroppen och träning. De fackböcker jag läser handlar annars ofta om språk och jag har en särskild hylla med den typen av litteratur hemma.

Amanda: Jag läser sällan fackböcker förutom kokböcker då, men är väldigt kräsen. Vill att det ska vara god mat och roliga recept, men eftersom jag arbetar som dietist får jag ibland spader på allt hittepå om mat och hälsa som skrivs i många populära kokböcker utan minsta evidens. Det är bedrövligt att stora förlag som t.ex. Bonnier Fakta inte gör mer research innan de publicerar. Därför brukar jag ofta låna kokböcker på biblioteket och provläsa så jag vet att jag kan hantera dem. Är det tillräckligt bra köper jag hem dem, gjort så t.ex. med Välkommen till vegoriket av Mattias Kristiansson och  Mera vego och  Ännu mer vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo. Har inget som helst system för mina kokböcker, de står bara huller om buller!

Läs mer av vad vår panel tycker här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *