Frukostintervjun – Helena Schyller

En av de viktigare personer i livet för en boknörd är bibliotekarien. En sån som säger saker som ”den här borde du läsa, Ann-Sofie” när man tittar förbi. Eller som kan berätta inlevelsefullt om en författare man aldrig hört talas om. Och här är sådan superbibblo. Helena Schyller. Tyvärr får ni inte njuta av hennes kompetens för hon jobbar på ett fantastiskt skolbibblo som inte är öppet för alla och envar. Men boktips ska ni få.

Godmorgon Helena! Vad äter du till frukost?
Godmorgon! Jag är en riktig morgonmänniska och går till vardags upp vid halv 6. Vid sju när jag är ledig. Börjar alltid dagen med 1-2 koppar kaffe, med en skvätt mjölk i. Matintaget kommer senare, ibland en ostsmörgås, men ofta havregrynsgröt och kokt ägg.

Läser du helst morgontidningen eller en roman till frukosten?
Till frukosten blir det oftast morgontidningen. Framsidan, kulturdelen, lite i sporten, gärna korsordet.

En bra morgonroman, vad kan det vara?
Bra fråga, jag gillar att anpassa läsning efter tidpunkter. Morgonromanen är sällan av samma slag som lördagseftermiddagens läs-och godisupplevelse. Klassiker funkar på morgonen. Fast jag föredrar facklitteratur på morgonen. Nyss läste jag Åsa Mobergs Simone och jag till frukost. En kort biografi där Åsa Moberg reflekterar över sina erfarenheter utifrån Simone de Beauvoir’s liv och texter. Åsa Moberg serverar klokhet, självständighet och styrka. Inte dumt att starta dagen med.

Låter perfekt! Vad läser du just nu?
Jag har alltid flera böcker på gång samtidigt. Växlar mellan genrer så det blir inga problem att hålla isär dem. Jag skulle till exempel aldrig läsa tre deckare samtidigt. Nu läser jag David Levithan’s En annan dag. David Levithan skriver bra ungdomsromaner som många av mina elever läser och uppskattar. Den här boken är en uppföljare till den mer kända Every day, eller Jag, En. Den kommer på bio lagom till sportlovet.

Fackboken nu handlar om mindfulness och är skriven av Ola Schenström, om hur hjärnan påverkas av regelbunden mindfulnessträning. Och så fastnade jag på lunchrasten i Kidnappningen, en släktberättelse av Anna Schulze. Jag hade henne som lärare på Skrivarakademin. Hon skriver inspirerande, melodiskt och spännande utan att bli deckare.

Vad använder du som bokmärke?
Alltid riktiga bokmärken. Aldrig hundöron. Böcker av franskspråkiga författare får förstås något av mina bokmärken med Eiffeltornet som motiv.

En viktig avslutande boknördsfråga är förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?
Knappt alls, måste jag medge. Sorterar på jobbet i skolbiblioteket, men hemma blir det olika slags mindre och ganska ogenomtänkta samlingar (eller högar, medger jag skamset). Till exempel nyss-lästa på en hylla, ska-läsa-snart på en hylla, 1800-talet på en hylla. Ni kan få veta en riktigt nördig grej och det är att jag har en samling (min enda) Maria Lang-deckare, som är uppställda i kronologisk ordning och dessutom årstidsklassificerade.

Wow! Sådant boknörderi älskar vi! Tack för intervjun och ha en fortsatt bra dag, Helena.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *