5 tycker om en bok som handlar om krig, eller för all del en historisk roman

Jenny: Jag älskar historia så jag läser ganska många böcker med historisk anknytning. En bok som jag sträckläste under en dag i somras var Vända hem av Yaa Gyasi. Boken innehåller flera olika parallella historier genom flera generationer från den tid då slavar togs från Afrika till USA fram till nutid. Konsekvenserna av slavhandeln berörs men innehåller också berättelser om de som blev kvar i hemlandet och ej togs till slavar.  Berörande, lättläst med ett språk som jag lätt tog till mig. Rekommenderas.

Om jag skulle spontant rekommendera en bok om krig skulle jag rekommendera Projekt Ines -fem kvinnor i inbördeskriget 1918 av Anna Lindholm för att ge ett lite annat perspektiv på krig och saker som än idag har påverkan på samhället där detta har utspelat sig. Denna bok är mer faktabaserad men innehåller också flera olika parallella historier som ger ett vidgat perspektiv samtidigt som det knyter an till personliga berättelser.

Bodil: Jag vill ge förslag på flera bra böcker. Väinö Linnas Okänd soldat, Henning Mankells trilogi om Sofia, En ö i havet och de efterföljande böckerna om Steffi av Annika Thor. Och en bok jag också tycker om är Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson.

David: Då väljer jag Stridens skönhet och sorg 1914 av Peter Englund. Den är populärvetenskaplig men med prosadrag. Jag tycker om att man verkligen får följa människan i krig, hur krigets logik och slump drabbar men också skapar en vardag.

Ros-Mari: En historisk roman som jag uppskattar mycket är Morgon i Jenin av Susan Abulhawa en  palestinsk-amerikansk författare. En släktsaga, som skildrar livet i en palestinsk familj och hur det förändras när staten Israel utropas 1948. Familjen hamnar i ett flyktingläger i Jenin och man får följa släktens öden över sexdagarskriget 1967, genom resten av 1900-talet fram till 2010. Mycket läsvärd.

Krister: Det är verkligen längesedan jag läste något riktigt historiskt, än mindre böcker om krig. En roman som gjorde intryck på mig när jag var ung var De unga lejonen av Irving Shaw. Men när det gäller en historisk roman tänker jag på Nätter i Reykjavik. Den är historisk i så motto att Arnaldur Indridason låter berättelsen gå tillbaka till huvudpersonens ungdom som ung polis i huvudstaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *