Sommarläsning 2018

Den varma, varma sommaren har lockat till läsning, för vad annars ska en kvinna göra när det är för varmt att röra sig eller man måste huka under det skyddande lövverket under ett träd dagen lång?

Maggan: Min lässommar har varit fantastisk! Vilket läsflow jag haft och så många romaner jag gillat. Visserligen var min plan att läsa framförallt på engelska, så blev det nu inte, en massa oemotståndlig svenskspråkig litteratur kom i vägen. Fast några böcker på engelska blev det, här kommer några tips:

Hot milk av Deborah Levy som jag läslyssnade och slukade under en enda dag. En ung kvinna, Sofia, reser till Spanien med sin mor för att denna ska behandlas vid en klinik som specialiserat sin på svårdiagnostiserade sjukdomar. De långa, ensamma och heta dagarna på stranden gör att Sofia betraktar relationen till båda sina föräldrar i ett nytt ljus.

Abide with me av Elizabeth Strout, en favoritförfattare. Romanen utspelas i ett mindre samhälle  i norra USA på 50-talet. Ortens präst förlorar sin unga hustru i cancer och står ensam kvar med två små döttrar. Medmänsklighet och psykologisk insikt är grundbultar i Strouts romaner och så även här.

Where the light gets in av Lucy Dillon. Återupplivade bekantskapen med Dillon vars första böcker jag läste med stor behållning. Mysläslyssning om allsköns vedermödor med att driva konstgalleri, vänskap mellan unga och gamla, hundar och att blir kär i sin första kärlek igen. Utmärkt feelgood, ska definitivt ta upp läsningen av Dillon igen.

Ann-Sofie: Av mina tänkta sommarböcker: Sorgedagbok, Life in the garden, Orgien og andre fortellinger  och Plåtmannen av Sarah Winman blev det en, nämligen den sista. Jag tyckte om den och ska skriva om den vilken dag som helst. Men jag skulle ha velat tycka ännu mera om den. Tror att det var förväntningarna som var för höga. Fattar inte den där dåliga effekten på läsningen, så onödig.

Men jag läste en hel del annat förstås. Som Syskonen av Tessa Hadley, den diskuterar jag med Maggan på tisdag. Och The Art of Not Breathing. Den var en hit att läsa på olika sätt. Tränar som fan på att hålla andan länge. Boken förtjänar en lång bloggy så småningom.

Under sommaren (som håller på till bokmässan ska du veta) spelar vi bokbingo på facebook. Det började med att vi körde Books on the Night Stands bingo men numera gör vi egen bricka. Jag samlade in boktips från Waterstones temabord som blev rutor. Det som är så kul är att bingospelarna tolkar rutorna wild ’n crazy och det blir många bra boktips att samla på sig. För att hinna läsa dem alla, njae.

Men nu är det sensommar och bloggen är pigg och glad. Troligen hinner jag inte ordna vår header till den här publiceringen men den är på gång. Temat för bokklubben är Fransk höst. Första träffen, som är hos förlaget Sekwa den 30 augusti, är fullsatt. Roligt!

2 svar på ”Sommarläsning 2018”

    1. Ja, läser det på bloggen din och du lyckas intressera en räcka människor också! Det är bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *