Bokserier och Jeffrey Archer

Jag längtar ibland efter serier. Underhållande,  uppslukande och långa bokserier. Att läsa en bok som får en cliffhanger över till nästa bok för att sedan fortsätta historien med en tredje bok och helst ännu fler. Krim brukar ju gärna ha ett återkommande persongalleri, i alla fall samma huvudpersoner som får nya brott att lösa. Likaså fantasy/scifi-böcker där en alternativ värld byggs upp och behöver ett antal böcker för att utveckla sig. Men i övrigt?

På 80-talet läste jag Howard Fast  om familjen Lavette. På 90-talet läste jag Armistead Maupins böcker om livet på Barbary Lane 28 i San Francisco där olika personer som var sammanflätade på olika sätt fick sin historia. Men de senaste åren har det nog varit ganska skralt. (Jag har nog letat för dåligt också, samt risk för dåligt minne.)

Häromveckan fick vi tips om ett inslag från Kulturnytt där man tagit lyssnarna till hjälp och listat en lång rad bokserier från olika decennier.  Jag hittade en gammal favoritförfattare från ungdomen, Jeffrey Archer, och med hans sju böcker långa serie om Harry Clinton slog jag till. Två lättlästa romaner gick att klämma på några dagar och trots en och annan tveksamhet i trovärdighet läser jag på, de är underhållande bladvändare. Komponerade på så sätt att några personer får en egen del med några kapitel i varje bok,  medan de övriga hålls på sparlåga. På så sätt hålls mitt intresse uppe hela tiden och jag vill veta vad som ska hända. Och romanen avslutas med en twist som gör att man genast måste kasta sig över nästa bok.

När den första delen kom ut 2011 recenserades (läs totalsågades) den i The Guardian som menar att Archers ”books really are Enid Blyton for grown-ups” och jag håller med. Men inte på det dåliga viset som recensenten menar. Nä, jag gillar ju Enid Blyton och jag har det bra när jag läser Archer.

På biblioteket där jag lånat böckerna hade man ett par-tre uppsättningar av varje bok och de var i stort sett alltid utlånade. Jag hade tur, menade man här, för de hade lämnats tillbaka precis innan jag kom till bibblot.

Så två lästa och fem kvar för nog fan är jag nyfiken på vad som ska hända med Harry, Emma och Giles och deras avkommor.

Så hur är det med er? Tips på bokserier?

 

2 svar på ”Bokserier och Jeffrey Archer”

  1. Som du säger så finns det ju mängder av deckarserier. Sen älskade även jag böckerna om familjen Lavette av Howard Fast. Jeffrey Archers serie har jag totalt missat och de verkar finnas som e-böcker på Storytel dessutom (där jag har abonnemang). Tack för tipset!
    Jag har fastnat för serien om de Sju systrarna av Lucinda Riley där de två första böckerna kommit ut av totalt sju. Den tredje boken kommer nu i september.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *