Konstrundor

Min mamma var en riktig kulturtant. Litteratur, teater, film, konst, allt var hon intresserad och engagerad i. Hon förkroppsligade liksom begreppet kulturtant i allt hon gjorde, Ja, jag har till och med för mig att om man söker på ordet i svenska akademins ordböcker så står hennes namn där.

Efter henne finns åtskilliga trevliga promenadböcker och konstböcker om Stockholm och det är kul att låta sig ledsagas efter gamla guideböcker hon sparade på sig. En gata är borta, ett hus är byggt, en parkeringsplats har tillkommit, ja ni fattar. Det gäller att ha med sig en kartapp så att man inte villar bort sig.

Att kombinera promenader eller cykelsvängar med konstrundor gillar jag särskilt. Som med hjälp av den här boken, Konsten i söderort från 2011, utgiven på det fina förlaget Trafiknostalgiska förlaget. Boken är uppdelad efter olika områden i förorterna och alfabetiskt ordnade, från Aspudden till Östberga . Det finns en kartbild till varje område men jag hade önskat att den var tydligare, eller snarare att de röda plupparna som markerar platsen hade en siffra kopplade till bilderna av konstverken. Nu fyller de mest funktionen att visa mängden konstverk. Så hursomhelst, man noterar adresserna och gör sig sin runda och kommer till ställen som kanske inte annars skulle ha besökts. Man får arkitektur och intressanta gatumiljöer på köpet.

Den här skulpturen står till exempel i ett himla trevligt radhusområde i Enskede. Ser ni inte killen? Numera är han väldigt intrasslad i växtligheten. Konstverket heter Yngling med slunga. Jag spatserade runt bland husen och tittade ohämmat och länge på folks trädgårdar. Sånt kommer man undan med om man är ute och tittar på konst. Vem som lärt mig det? Just det. Mamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *