Julklappsböcker

Nu är det jul igen och det är dags att köpa julklappsböcker! Jag, Ann-Sofie , har ett litet gäng engelska böcker på ingång men de svenska köper jag i bokhandeln. Flest köper jag till mig själv, för i år ska jag ha läslov i många dagar. Nå, vet du inte vad du ska köpa för julklappsböcker? Här kommer några tips från oss. Först från Maggan:

Rosamunde Pilcher, som skrev feelgood-romaner långt innan genren föddes, är alltid läsvärd. Printz publishing har gett ut tre av hennes titlar på nytt, September, Vägen hem och När stormen kom.

Spänningsromaner är ett säkert julklappstips och som Lotta Olsson skriver i lördagens DN, har det varit ett exceptionellt bra deckarår. Johan Theorin har kommit med ännu en roman i Ölandssviten, Benvittring och Camilla Grebe briljerar som vanligt i Alla ljuger. Min favorit detta år är ändå Anna Karolinas Livvakten, en smart actionfylld deckare, Anna är polis till yrket och det märks i hennes romaner, precis som i När isarna råmar av Lundgren & Lundgren där den ena Lundgrenen är just polis. (PS. Liza Marklunds nya Polcirkeln läste Ann-Sofie med stor behållning).

Klassiker då? Gabriel Garcia Marquez Hundra år av ensamhet är kanske världens bästa roman och Selma Lagerlöf är en underbar författare. Marquez och Lagerlöf har det gemensamt att de har magisk realism som inslag i sina romaner.

En bok som jag närapå inte läste är Rachel Molins Dungen. Är alltid tveksam till kändisromaner. Men jag hade helt fel, rolig, mörk och gripande. Familjelexikon av Natalia Ginzburg är en mullrande släktkrönika om en italiensk familj med en gruvlig familjejargong.

Vill man läsa en julbok av det aningen mörkare slaget, är Annika Estassys roman En sång för Hedda, både humoristisk och mörk. Årets Stockholm läser roman, Janne, min vän är gripande, sorglig och alldeles underbar. En bok som passar alla.

Ann-Sofie fyller på med några barn- och ungdomsböcker. Johan Rundbergs Nattkorpen, historisk spänning i Stockholm (9–12 år), Valle och tonåringarna av Ellen Greider (9-12) otroligt rolig och träffsäker om hur det blir när ens syskon snart ska bli en SÅN samt böckerna om Kerstin (6–9), träffsäker vardagsdramatik. Två YA-böcker jag läste i år med stor behållning var Ord i djupaste blått av Cath Crowley och Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge Ullman. För småbarnen föreslår jag Maria Nilsson Thores Samlade sagor. Den är tjock så man får sitta i soffan och läsa, eller ligga framstupa i sängen. Oavsett, hennes berättelser och bilder är super!

Avslutningsvis lägger jag till en av årets bästa läsningar: Att segra är banalt av Johanna Frändén och Carl Johan de Geer. Det är om fotboll, livet, pandemier och fullkomligt briljant.

Nu tar vi jullov på bloggen helt troligt fram till tjugondagknut. På Instagram är vi dock.

God jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *