Pendlarsällskapet av Clare Pooley

Förr pendlade jag från Stockholm söderort till jobbet. Femton minuter dit och femton minuter hem gav trettio sidor läsning varje dag. Åkte jag 08.01-vagnen satt i stort sett alltid en lika läsande kvinna snett mittemot. Vi pratade aldrig, men smygkikade på varandras bokomslag och det hände att jag bestämde nästa bok efter hennes bokval. Efter flytt blev det spårvagnen fem minuter, jag hann knappt få upp en bok och numera frilansar jag på hemmakontoret så ingen pendling alls.

När jag läser Pendlarsällskapet kanske jag inte direkt längtar efter pendlandet, men jag längtar efter en Iona som verkligen vet hur man förgyller resandet. Te-termos och macka på vägen till jobbet, en färdigblandad gin och tonic till hemresan. Enastående!

Iona är människokännare av rang. I sin ”hjärtespalt” på en tidning vägleder hon människor genom livet. (Ja, chefen på tidningen är förstås en skitstövel och tycker Iona är för dammig och gammal för det unga fräscha magasinet. Och ja, han får så småningom många sura äpplen att bita i. ) Bland Ionas pendlarresenärer finns en rad olika personligheter med blandade bekymmer. I olika kapitel får vi följa dem och lära känna dem, deras tillkortakommanden och drömmar. Kärlek och jobb. Skola och teater. Alla har de dörrar de borde öppna.

Trevlig, lite småputtrig läsning där allt ordnar sig på slutet. Vänskap när den är som bäst.

Pendlarsällskapet. Clare Pooley. Utgiven 2022. På svenska samma år av Printz Publishing, i översättning av Katarina Falk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *