Som vi lekte av Ninni Schulman

En enastående kriminalroman som välförtjänt utsågs till årets bästa kriminalroman av DN:s Lotta Olsson. Ingen lätterövrad förstaplats eftersom utgivningen i Sverige 2023 var rågad med skickliga kriminalförfattare.

Som vi lekte utspelas i Dalarna 1983 dit den tilltufsade före detta poliskvinnan Ingrid tar sin tillflykt efter att ha avtjänat straff på kvinnofängelset Hinseberg. Det finns ett fosterhemsplacerat barn i bakgrunden och Ingrid söker desperat efter arbete vilket naturligtvis inte är så lätt med ett fängelsestraff i bagaget. Till slut får hon idén att starta en spaningsbyrå och får strax uppdraget att försöka ta reda på vad som hände pojken Mattias som försvann spårlöst ett år tidigare.  

Romanen griper tag och jag tänker att det beror på stämningen, på allt som bubblar och yr under ytan. Sökandet efter Mattias har upphört men sorgen och ovissheten tär på många fler än Mattias familj, inte minst de jämnåriga. 

Melankolin efter att ett barn försvunnit spårlöst och Ingrids livssorg ger ett extra djup i berättelsen. Biter nästan på naglarna under de sista skälvande kapitlen då allting uppdagas. Fantastiskt skickligt skrivet och den 18 april kommer nästa bok i serien, Käraste Lena.

Utgiven på Bazar 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *