Genom tysta skyar

En enastående debut, det få man verkligen ge författaren, med en historia som väver samman flera historier i både nutid och dåtid.

Genom tysta skyar – en vacker titel, gissningsvis hämtad från Dan Andersson dikt Den hemlöse. Och just hemlös kanske kan vara den känsla som nutidshistoriens huvudperson Annsofi känner i början av boken. Osäker på vad allt ska ta vägen. Hur hanterar man sin bakgrund? Med föräldrar från olika länder och bakgrunder, var hör man då hemma? Har hon dubbel eller kluven identitet? När Annsofi blir gravid ställs frågan på sin spets och hon måste reda ut sitt förflutna.

Den första delen berättar om farmor Rut som växte upp i Småland. En strävsam kvinna med flera barn. Hon kämpar på med make och barn trots tragiska händelser. Och det finns en längtan som lurar i bakgrunden. Ska man följa sitt hjärta?

Den andra tråden som blev oväntad för mig, handlar om morfar, officer i Tanzania. Under krig och konflikter får han hemliga uppdrag att granska vad som sker innanför gränsen till Uganda. Här imponeras jag än mer av författaren. Det är välresearchat och välskrivet och jag läser snabbt i den bladvändare boken här blir.

I denna sinnrika fläta av platser och tider hinner jag både en och två gånger tänka att ”hur ska författaren ro allt detta i land”. Men det gör hon sannerligen.

Genom tysta skyar. Denise Henningsson Lindell. Utgiven hos Bokfabriken 2025.

Fars rygg av Niels Fredrik Dahl

Fars rygg drabbar mig djupt, en ömsint berättelse om den pojke som senare blev Dahls far, men som han egentligen aldrig kände. Pojken tillbringar sina tidiga år i 1920-talets Alexandria där hans far (Dahls farfar), tjänstgör som domare. En ensam tillvaro tillsammans med modern som blir mer och mer deprimerad. När pojken är tillräckligt gammal skickas han till Norge för att gå i skola. Ensam och utlämnad trevar han sig fram genom skolåren och drömmer om gemenskap och kamrater. Efter ett par år i Norge blir det internatskola i Schweiz, där han äntligen finner vänner. Han är utlämnad till fadern nycker vilket skapar ett utanförskap som kommer att prägla honom inombords resten av hans liv. Berättelsen är sorgsen, vacker och intagande och jag älskade den. Dahl belönades välförtjänt med Nordiska rådets litteraturpris 2024. 

Utgiven på  Natur & Kultur 2025, översättning av Gun-Britt Sundström.

Bokfrukost om Öppet vatten

Bokfrukosten för april hade Öppet vatten av Caleb Azumah Nelson i fokus. Romanen kom 2021, väckte stor uppmärksamhet och fick strålande kritik. Vi möter en Londonkille som träffar en Londontjej och blir handlöst förälskad. Men den handlar lika mycket om en svart kille som med sitt ursprung i Ghana inte tycks passa in och ständigt är påpassad. Polisbilar glider sakta glider förbi på gatan och observerar som om bara killens yttre signalerade möjlig kriminalitet. Och inte minst handlar det om psykisk ohälsa och vad det gör med en människa. Alla tre infallsvinklar. Det är det som gör denna korta intensiva roman så spännande att diskutera.

Jo, vi är ense om boken var intressant läsning men hur bra?

* Jag störde mig på detta du-tilltal. Men jag vande mig och nu när den är utläst förstår jag inte hur den skulle kunna skrivas på ett annat vis.
* Att ständigt vara så observerad, subtilt hotad – fruktansvärt.
* Om han ändå kunde berätta för henne vad det handlade om.
* Var inte språket rätt pretentiöst?
* Nej, det var som musik. Omtagningar, takt och rytm.
* Jag läste långsamt, boken tog tid trots att den är kort. Den kräver eftertanke.
* En omskakande bild av hur det kan vara att inte höra hemma nånstans.
* En helt okej roman. Men inte det bästa jag läst precis.
* Som jag grät. Jag önskade att det skulle gå bra för honom.

Utgiven på svenska 2023 hos Modernista i översättning av Sofia Nordin Fischer. Jag läser att den ska komma som dramaserie hos BBC. Spännande!

15 år hipp hipp hurra

Nu jädrar i min lilla låda, nu har vi fyllt 15 år!

Så här har vi firat genom åren!

Ettårsdagen firades med tårta och då diskuterades Spill. På tvåårsdagen vankades det också tårta till frukost (den absolut bästa tiden att äta tårta) och vi firade Cirkeln som vunnit Bokbloggarnas litteraturpris. Treårsdagen firades på bokresan med champagne. Fyraårsdagen – och dittills 45 diskuterade böcker, om jag räknat rätt – firade vi samtidigt som vi firade Bokbloggarnas litteraturpris som gick till John Green .

femårsdagen firade vi i Helsingfors, sexårsdagen inföll på utflykten till Amsterdam, sjuårsdagen i Madrid, åttaårsdagen i Brighton och nio år firade vi i Gent.

Tio år, då var planen att vi skulle ut och resa på inom och utom landet. Men samma plan hade covid-pandemin också. Det blev zoom-klubb i dryga året. Men vi överlevde men firade inte särskilt vare sig elva, tolv eller tretton år.

Med fjorton år blev det muffins och i år blev det både bakelse och ljus

Det började med Världsbokdagen 2010 var den första bokfrukosten. Samtalet handlade om Susanna Alakoskis bok Håpas du trifs bra i fengelset. Petra Jankov som drog i gång det hela sa: ”Idén är enkel. Tidsbrist och familjeliv gjorde att jag inte känner att jag hinner eller har möjlighet att bokcirkla på kvällar och helger men en frukost är enkelt att klämma in innan jobbet. ”

Idén är lika enkel idag.: frukost i centrala staden är vår kärna. Hittills har vi haft över hundragemtio frukostar och lika många böcker har dissekerats och diskuterats. Gillats och inte gillats.

Så tack alla ni frukostbokklubbare som kommer för att samtala om böcker och gör Breakfast Book Club till vad den är. Tack!