Kan barn få för mycket böcker?

En intressant diskussion kring böcker och leksaker kring böcker pågår just nu på bland annat Den lilla bokhyllan och Barnboksprat. Varför är det mer okej att köpa böcker i överflöd än leksaker? Det hela grundas i en artikel i Barnposten där Lisa Bjärbo från Bokunge och Helena Ferry från Barnboksprat diskuterar frågan.

Vi har böcker i överflöd. När min dotter föddes fick hon av sin farmor och farfar ett sagobibliotek. Det innehöll samtliga av Astrid Lindgrens böcker, Totte och Emma, Petson och Findus, Mamma Mu, Nalle Puh, Alfons Åberg, Pelle Svanslös, Elsa Beskow med flera. Det innebär att i princip alla klassiker har vi hemma. Vi har senare kompletterat med lite Barbapapa, Vem-böckerna och lite böcker från Olika förlag.

Dessutom har vi såklart en massa olika leksaker och filmer kopplat till böckerna. Vi har t ex Pippi-huset, Pippi-servisen, Pippi datorspel och tre Pippi-kramdjur, Pippi, Herr Nilsson och Lilla Gubben. Jag blir emellanåt galen över alla leksaker som dräller överallt men framförallt blir jag tokig över den dåliga kvalitet som råder på många leksaker och alla trasiga leksaker som dräller. Gjorde en rajd igår och slängde allt som var trasigt men ska tilläggas, Pippigrejjerna håller god kvalitet och fick stanna.

Just Pippi är intressant. Nike älskar sina Pippisaker och Pippifilmer, däremot tröttnar hon när vi läser böckerna. Månne går de för långsamt och handen på hjärtat är de rätt slarvigt skrivna.

Det som dock har lekts mest med här hemma är Barbapappas stora hus. Det är ett vikhus med alla barbabarnen, mamma och pappa som små böcker. Vi gillar också böckerna även om de också är slarvigt skrivna och innehåller många stavfel, men det märker ju mest jag.

Så frågan är då, kan man få för många böcker? Jo, min treåriga dotter har absolut för mycket böcker just nu. Vi har inte läst en fjärdedel av hennes böcker. Visst, hon är inte i målgruppen för alla än, men hon vill gärna läsa samma böcker om och om och om igen vilket betyder att vi inte hinner beta av så många än. Just  nu är hon inne i en period där vi läser om alla pekböcker igen, kan det ha med lillebrorsan hon fick kanske!

Även om vi inte hinner läsa allting just nu så är jag väldigt glad över vårt fina sagobibliotek. Där finns allt och tids nog kommer vi att läsa från alla böckerna och även om vi inte gör det så spelar det inte så stor roll. Böckerna finns där och är tillgängliga för henne när helst hon vill.

Och vi besöker biblioteket ofta, läser böcker där och lägger pussel, lånar hem ibland och ibland inte. Just nu har biblioteket även ett utbyte med dotterns dagis så varannan vecka lånar vi hem en bokpåse med tio böcker som vi också läser ur. Ett bra sätt att upptäcka ny barnlitteratur vi kanske annars inte läst.

Summa summarum: Nej, jag tror inte barn kan få för mycket böcker. Däremot för mycket leksaker i dålig kvalitet!

0 svar på ”Kan barn få för mycket böcker?”

  1. Jag tror inte att barn kan få för många läsupplevelser, men däremot kan de nog få för mycket böcker. Min dotter är ett exempel på detta, vilket jag ska visa på bloggen idag. Hon kan naturligtvis inte får överblick eller välja när vi ska läsa, vilket faktiskt inte är så bra.

  2. Jag tror inte de kan få för många böcker, däremot kan de ha för många böcker i omlopp samtidigt. Jag plockar runt i storas bokhylla så att det inte alltid är samma böcker som är lättast att nå. Det viktigaste är nog att man som vuxen hjälper till med lite sållning och att presentera nya böcker.

  3. Jag ska rätta mig själv. Jag tycker första pippiboken är slarvigt/konstigt skriven. Jag uttalar mig inte om de andra och definitivt inte om Astrid Lindgrens övriga produktion.

    Men. Jag får inget flyt när jag läser. Det är konstig meningsbyggnad, meningar som börjar med ock när det inte behövs etc. Det märks att det är hennes första bok tycker jag.

    Innehållsmässigt älskar jag den och hela Pippikaraktären.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *