Nu är det sommarlov för bloggen!

Idag är det midsommarafton, vi har varit ute och plockat blad och blommor hela natten för att maja stången. Men sen blir det läsning för hela slanten – sommarlovsläsning! En lång räcka förslag till den får ni här nedanför.

Det vore ju roligt att lägga upp en bild på böckerna vi själva tänkte läsa, men läsplattebild är ju faktiskt inte så kul. Ni får njuta av en bild på oss i stället. Vi syns på Instagram i sommar !

Fackböcker:
Allt är en konspiration av Kent Werne – intressant omvärldsperspektiv både i vår tid och historiskt sett. Varifrån kommer alla påståenden om vem som egentligen styr världen?
Det omätbaras renässans av Jonna Bornemark – ett lustmord på förpappringen av den offentliga sektorn, sett ur ett filosofiskt perspektiv.
En piga bland pigor av Ester Blenda Nordström – Ester Blendas legendariska reportagebok om pigornas situation. En klassiker, håller utmärkt väl än idag. En fantastiskt bra inläsning om ni vill lyssna på ljudboken.
Antikens sju underverk av Allan Klynne – om underverken som inte längre finns (jo Cheopspyramiden)

Skönlitteratur:
Systerklockorna av Lars Mytting – om en norsk byggd på 1800-talet där den gamla stavkyrkans systerklockor spelar en avgörande roll.
Mai betyder vatten av Kayo Mpoyi – en dysfunktionell familj i Zaire under 90-talet. Berättad ur ett barns perspektiv,
En katts resedagbok av Hiro Arikawa –vemodigt och vackert om kärlek mellan husdjur och människa.
Vår älskade av Kamila Shamsie – tre syskon med muslimskt påbrå i dagens London en travesti på Sofokles tragiska drama om syskonen Ismene, Antigone och Polyneikes. 
Den brinnande flickan av Claire Messud – flickorna Cassie och Julia är bästisar sedan barnsben, när de blir tonåringar förändras deras relation sakta men säkert.
Min älskade älskling av Gabriel Tallent – 14-åriga Turtle lever med sin far i obygden i norra Kalifornien ett omöjligt ställe att vara barn på. Svart, våldsamt och oerhört starkt skildrat.
Den osannolika kärleken av Hannah Rothschild – om konstvärlden i London, smart, insiktsfullt och humoristiskt.
Härifrån till verkligheten av Eva Rydinger – en roman om två änkor, en mor och en dotter. Smart och smärtsamt.

Spänning:
Floden om natten av Erica Ferencik – några kvinnor ger sig ut på forsränning som slutar med förskräckelse. Annorlunda, naturnära spänning.
Hypnotisören Black edition av Lars Kepler – det är 10 år sedan Hypnotisören kom ut och Lars Keplarna uppmärksammar detta genom att skriva om originalberättelsen. Vackert, filmiskt språk och jag tänker att det är lika mycket skräck som thriller i berättelsen. Om man läser Hypnotisören för första gången ska man välja black edition

Klassiker:
Den gamle och havet av Ernest Hemingway – en gammal fiskare ger sig ut på havet kanske för sista gången.
Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Márquez – romanen som gav Márquez nobelpriset och som kanske ståtar med världens mest kända inledning: ”Många år senare, inför exekutionsplutonen, skulle överste Aureliano Buendía påminna sig den avlägsna eftermiddag då hans far tog honom med för att visa honom isen.”
Alexandria-kvartetten av Lawrence Durrell – fyra böcker om fyra personer där berättaren sitter på en grekisk ö och minns deras tid i Alexandria.

Ungdoms:
Jag ger dig solen av Jandy Nelson – om syskonduon Noah och Jude som är så bästa vänner. Men sedan händer något avgörande som förändrar allting.
Djupa ro av Lisa Bjärbo – fin småstadsskildring med ett kompisgäng som går sönder på alla sätt när en av kompisarna dör.
Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeldt – en helt fantastisk berättelse om Maja som har det trassligt. Men ”ska man inte få såga av sig en tumspets utan att alla börjar oroa sig? ”
Saker som aldrig händer av Johanna Lindbäck – om Andreas som är ihop med Hanna men allt känns förvirrat. Är det så här det ska kännas när man är kär? Ingen kan skriva dialog som Lindbäck.

Feelgood:
Annika Estassy, Anna Lönnqvist och Marie-Louise Marc är tre ypperligt bra svenska feelgoodförfattare. Vi rekommenderar allt dessa kvinnor skrivit.

Tegelsten:
Buddenbrocks av Thomas Mann – en alltid aktuell klassisk familjeskröna.
Sin mors dotter av Marilyn French – om kvinnor i olika generationer och deras drömmar.
Nattfilm av Marisha Pessl – en mörk New York thriller med mängder av filmreferenser.
Stad i brand av Garth Risk Hallberg – också en New Yorkhistoria men på ett helt annat vis.

Noveller:
Jag säger det ni tänker av Curtis Sittenfeld noveller som skildrar människor i vårt samtida USA. Bäst är inledningsnovellen med journalisten som råkar spy på Hillary Clinton.
Novellixtrion med kärleksnoveller av Wilde, Shelley, Tolstoj och Woolf .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *