Rules for Visiting av Jessica Francis Kane

Cecilia Agemark alias @bokcillen har läst och recenserar Rules for visiting, låter helt klart som en perfekt sommarbok! Var så goda:

May Attaway har precis fyllt fyrtio, är smått deprimerad och bor fortfarande hemma hos sin åldrande pappa. Hon är botaniker och arbetar som trädgårdsmästare på ett universitet när hon plötsligt får lite extra ledig tid och hon känner då att hon står inför ett vägskäl i livet. Något saknas i slentrianen hon hamnat i. Kan det kanske vara avsaknaden av vänner? May bestämmer sig för att besöka fyra gamla kamrater från skol- och universitetstiden som hon de senaste åren bara haft sporadisk kontakt med. Hon köper en resväska och ger sig ut i världen.

May känner sig emellertid väldigt osäker i sin roll som vän; hon är ganska tafatt och lite gammeldags. Att idag som 40-åring aldrig ha använt en emoji säger ju en hel del. Och att då förstå hur vänskap i Facebook-eran fungerar kan tyckas nästan oöverstigligt. Eftersom May är väldigt metodisk i sitt yrke tillämpar hon ungefär samma tillvägagångssätt när hon ska reda ut hur bra vänskap ska vara och hur man ska bete sig när man hälsar på. Hon använder både teori och empiri i sin strategi att förstå vänskapsbegreppet. Som tur är har hon både en etikettbok och de gamla grekiska filosoferna att luta sig tillbaka mot när hon ska besöka sina vänner.

Så kan en bok om vänskap vara något? Ja, det tycker jag verkligen. Det är ju sällan att böcker handlar så uttryckligen om vänskap, oftast är kärlek temat, så Rules for Visiting känns riktigt uppfriskande. Detta är perfekt läsning för hängmattan. Det är en lågmäld och ganska långsamt berättad historia. Kane lyckas i May skapa en komplex huvudperson som man sympatiserar med; man kan ju inte annat än gilla henne i den nästan enstöriga tillvaron. Även om hon känner sig osäker på det personliga planet har hon andra förhållanden som kan liknas vid vänskap, de till träd och växter. Och hennes filosoferande kring vänskap är faktiskt riktigt intressant, det finns mycket man kan känna igen sig i, även om man kanske inte känner igen sig i henne.

Eftersom mycket handlar om botanik och särskilt träd fick jag googla en del, just växtarter på ett annat språk kan ju vara svårt. Men jag gillar att lära mig saker när jag läser så det var bara positivt. Ett extra plus ger jag till de fina, stämningslyftande illustrationerna av träd i boken. Lägg därtill att en hel del etymologi (underbart för en språknörd!) och annan realia vävs in i denna mycket trevliga berättelse. Det som på ytan kan tyckas vara en tämligen lättsmält historia visande sig ha stort djup, mycket värme och en hel del humor. Det fanns många lärdomar att dra och intressanta passager som jag passade på att stryka under. Helt enkelt en smart bok om något så viktigt som hur vi förhåller oss till varandra på bästa sätt. Och vill du veta hur det går för May och hennes vänner får du läsa boken. Trevlig sommarläsning önskar jag!

Mer information om boken hittar du hos förlaget: Granta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *