De kapabla av Klas Ekman

Anna och Johan, båda gifta på varsitt håll åker på romantisk weekendresa till ett noggrant utvalt och diskret resmål. Ingenting blir dock som tänkt utan resan slutar med förskräckelse. När paret väl är åter hos sina respektive är deras trygga liv ett minne blott. De befinner sig i en ond dröm med en aldrig avtagande händelsespiral. Det visar sig dock, att de båda är kapabla att ta itu med både det ena eller andra, inte minst då misstänksamma grannar och polis lägger näsan i blöt. Själv kommer jag som en konsekvens av romanen att alltid betrakta adjektivet kapabel som en suspekt egenskap.

Klas Ekman bjuder på en skruvad spänningsroman, en driven och otäck feelbad i stil med tv-serien Fargo. (Är övertygad om att producenterna för denna tv serie skulle slå till direkt om de fick läsa). Jag ville sträckläsa, men var tvungen att ta paus då och då, behövde hämta mig från det konstanta gastkramande mörker som romanen försatte mig i. Trots det tillspetsade händelseförloppet tvivlade jag aldrig på handlingen utan fann den rentav diskbänksrealistisk, kanske för att romanen utspelas i genuina svenska miljöer. Hade aldrig kunnat föreställa mig slutet, som var rentav lysande.

Passar utmärkt som bokcirkelbok och som julklapp till både spänningsfantasten och romanläsaren. Ni får inte veta mer än så här. Att spoila De kapabla genom att avslöja något om handlingen vore ett helgerån.

Utgiven på Bookmark Förlag 2020. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *