Premiärträffen för Breakfast Book Club och Susanna Alakoskis Håpas du trifs bra i fengelset

Foto: Anna Toss
Foto: Anna Toss

I våras, fredagen 23 april närmare bestämt, hade frukostbokklubben sin allra första premiärträff. Dagarna innan sprang jag runt som ett skållat troll mellan bokhandlar och förlag för att hämta böcker till de goodiebag-påsar som jag delade ut imorse på premiären av Breakfast Book Club på Vetekatten i Stockholm. Mina armar var långa som sju svåra år, men det var det värt. Jag hade fått ihop Hillevi Wahls bok Hungerflickan (som är nästa frukostbok, tack Norstedts), boken Udda av Sara Lövestam, en Jo Nesboe-tischa och glasunderlägg (tack Piratförlaget) en fin tygkasse från AdLibris med texten Book Bag (tack AdLibris) och ett presentkort på 10% från Bokus (tack Bokus).

Vi var sex entusiastiska som träffades halv åtta på morgonen på Vetekatten. Deras goda frukostbuffé kostar 95 spänn och var väl värd pengarna. Rummet vi fick låna låg väldigt långt in i lokalen och uppför en trappa, men var schysst för vi kom nära varandra och kunde snacka helt ostört.

Boken vi (nästan) alla hade läst eller åtminstone börjat på var Susanna Alakoskis bok
Håpas du trifs bra i fengelset. De flesta konstaterade att det var en svår bok att läsa. Eller åtminstone trög och jobbig men ändå bra och värdefull. Den är stark och intensiv. Korta huggna meningar. En del störde sig på den poetiska stilen med förkortade och hoppiga redigeringen, andra gillade den. Alla som läst blev väldigt berörda.

Vi gillade också att texten blandades upp med historiska händelser som gjorde det lättare att följa med i boken och att man fick lära sig väldigt mycket om finnar och deras kultur i Sverige. Summa summarum skulle nog alla rekommendera boken, trots att den var jobbig att läsa.

En timme rusade iväg. Vi hann även med att diskutera lite annat, som att de flesta av oss aldrig läser Science Fiction och vi bestämde att minst en frukostträff i höst ska ha SF-tema.

Träffen avslutades med att jag delade ut den kommande frukostboken Hungerflickan av Hillevi Wahl och berättade att författaren skulle komma att dyka upp på träffen för att kunna diskutera och svara på frågor. Mer om den träffen i ett senare blogginlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *