Kulturpejl: Litteraturkanon eller inte?

Dags för Kulturpejl igen. Vi har frågat en rad politiker tio frågor om kulturpolitik. Här är fråga nummer två.

En del vill skapa en litteraturkanon med vägledning av Svenska akademien för öka läsandet och svenskkunskaperna i skolan. Hur ställer ni er till det?

Anders Wallner, kandiderar för Miljöpartiet och svarar för de rödgröna:
Nej, statens roll är inte att tala om vilka böcker människor ska läsa. Det är ett ovanifrånperspektiv som rimmar illa med att decentralisera kulturen och att uppmuntra mångfald. Det måste vara upp till barn, föräldrar och lärare att avgöra vilka böcker som är viktiga att läsa.

Frederick Federley, kandiderar för Centerpartiet:
Nej staten ska inte göra det. Om Svenska akademin vill rekommendera särskild litteratur så får de så klart göra det. Det ska dock inte sanktioneras av staten. Politiken bör inte lägga upp riktlinjer för vad medborgarna ska läsa. Det finns en under ton i detta som är lite obehaglig och som säger vad som är rätt och riktigt.

Lotten Sunna, kandiderar för Feministiskt initiativ:
Att göra kultur tillgängligt i skolan och att locka till läsning är mycket bra. Det förutsätter att det anläggs intersektionella perspektiv för att verkligen öppna för en bredare förståelse för omvärlden-

Johnny Olsson, kandiderar för Piratpartiet: Vi vill att kulturen ska tillåtas blomstra. Vi har svårt att se att en litteraturkanon skulle bidra till det. Vi är heller inte övertygade om att en litteraturkanon främjar läsande och svenskkunskaperna. Det finns en risk att dylika goda intentioner i själva verket kväver ungdomars språkliga nyfikenhet i dess linda. Vi vill snarare öka användandet av Internet genomgående i alla ämnen för att på motsvarande sätt öka läsandet och kulturkunskaperna.

Lilith Svensson, kandiderar för Kristdemokraterna: Tveksamma. Det är bra att man gör satsningar på att öka intresset för läsning bland unga, och i det sammanhanget kunde idén om en litteraturkanon prövas tillsammans med andra åtgärder. Men innebär ett litteraturkanon att elever sporras till mer läsning om de tvingas traggla sig igenom böcker som en expertgrupp valt ut?

Annika Beijbom, kandiderar för Folkpartiet Liberalerna och svarar för alliansen: Det finns personer inom Folkpartiet som driver frågan om litteraturkanon. För egen del, på ett personligt plan, ställer jag mig kritisk till en sådan obligatorisk läslista. När det gäller klassikerna är det nog enkelt att enas om de författare som gjort skillnad i litteraturhistorien men när det kommer till moderna och unga författare som skriver på svenska så är utbudet så stort att jag tror att risken för godtycke på en sådan lista alltför överhängande!

Eva-Lena Jansson, kandiderar för Socialdemokraterna: Jag tvivlar på att  enbart en lista över rekommenderad böcker skulle få fler att läsa. Tror det mer handlar om hur man i skolan uppmuntrar och stimulerar läsande för både mindre barn men också ungdomar. Högläsning på dagis men också i skolan väcker ofta stort intresse för boken, även möjlighet att lyssna på ljudböcker får fler att ta till sig ”vanliga” böcker. JK Rowlings böcker om Harry Potter fick många unga att läsa både sin första, andra och tredje bok. Det vi också vet är att exempelvis LO-projektet ”Läs för mig pappa” fick fler pojkar att börja läsa eftersom pappa läste böcker.

Vi väntar också svar från Moderaterna som lovat höra av sig. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har inte svarat på vår förfrågan trots att vi hört av oss till flera olika personer och instanser inom partierna. Kommer det in svar publicerar vi dom här i efterhand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *