Bokmässan for dummies

Snart är det dags för hela litteraturbranschens stora firmafest i Göteborg. Under fyra dagar samlas förlag, bokhandlar, författare, journalister och litteraturintresserade på Svenska Mässan och frossar i böcker och litteratur.

Självklart kommer undertecknad att representera och rapportera för Breakfast Book Club. Håll utkik här på bloggen. Jag åker dit för sjunde gången och har tidigare år författat en guide som kallats för ”Bokmässan for dummies”. Nu kommer den här igen.

Vad är Bokmässan?
Bok & Biblioteksmässan är ett spektakel som äger rum i Göteborg under fyra dagar varje år. I år är dessa dagar 23 – 26 september. Det är en gigantisk mötesplats för förläggare, författare, boklådor, tidningar, nasare, tryckerier, tidskrifter, seriemagasin, journalister och läsare. Det är alltså flera hundra montrar med företag, alla med någon anknytning till böcker, läsning, media etc. Ibland brukar den kallas för den stora firmafesten.

Vad kostar det?
På torsdagen och halva fredagen är det öppet enbart för branschfolk. Då måste man kunna visa att man jobbar inom något av ämnena för att få komma in och det kostar 200 kronor per dag. Från och med klockan 14.00 på fredagen öppnas mässan för alla och då kostar det 140 kronor per dag att gå in. Inget särskilt ingår egentligen i priset men många montrar har roliga föreläsningar och delar ut gratis saker och en del tidningar är extra generösa och delar ut gratis-ex.

Köpa böcker, men sen då, vad gör man?
Jo, man går runt och kollar montrar. Bläddrar och köper nya böcker. Allt från stora förlag och handlare som Bonniers och Bokus till små obskyra och okända förlag som specialiserat sig på smala ämnen finns representerade. Man lyssnar på författarpresentationer i förlagens montrar, köper böcker och får dem signerade. Det finns verkligen något för alla. Många av montrarna har försäljning av böcker.

Är det billigare? Tar dom kort?
De större företagen brukar ta kort men det är bra att ha med sig kontanter. Mycket. Det brukar vara jättelånga köer till de bankomater som finns inne på mässan.
Det är sällan billigt att handla hos de stora förlagen. Hitta samma böcker billigare i bokhandlarnas eller bokklubbarnas montrar istället. Överallt finns också mängder med erbjudanden, köp 2 för 1, tävlingar, utlottningar, ta 4 betala för 3 och massor av böcker till speciella mässpriser.

Hitta?
När man betalar entre och går in på mässan, brukar man få en tidning med en karta över mässhallarna och en lista över alla utställare och dagens program. På Bokmässans hemsida finns redan nu kartor över mässhallarna och listor med utställare och dess monternummer om man vill förbereda sig riktigt ordentligt. Ta en kik där!

Mässan är uppdelad i olika avdelningar så det ska bli lättare att hitta. Liknande företag har sina montrar på samma ställe. Till exempel brukar alla litterära sällskap ha sina montrar i en del av mässhallen. Tidningar och tidskrifter buntas ihop på ett annat ställe. Organisationer finns på en plats, sm förlag på ett annat. Bokhandlar som Akademibokhandeln och Bokia finns på ett ställe. Serier på ett och barnlitteratur på ett annat. Barnen har även en helt egen scen med anpassat program.

Seminarier och monterprogram
Emellan och i alla dessa montrar finns det scener med massor olika programpunkter som författarsigneringar, uppläsningar, föredrag och föreläsningar. Vissa av dessa kostar pengar att gå på men de som hålls i montrarna är gratis och ingår i inträdesavgiften.

Vill man gå på de mer exklusiva seminarierna får man hosta upp 2ooo kronor för torsdag, fredag, lördag. Bokmässans hemsida för aktuella dagspriser. Det är faktiskt lite billigare än förra året. Söndagens seminarium är gratis.

Äta?
Det finns caféer och restauranger inne på mässområdet. De brukar vara rätt kassa, sunkiga och dyra. Ett tips är dock att åka upp i Gothia Towers Sky Bar och käka deras räkmacka som är svindyr men supergod. Värd vartenda öre. Den kostar visserligen sina modiga 175:– 189:-

Guldkorn?
Det är omöjligt att tipsa om något särskilt evenemang men mässan har en jättebra hemsida där man kan kolla in alla aktiviteter och monterprogram. Mina guldkorn brukar bland annat vara Deckartorget och Sveriges författarförbunds scen men det skiftar från år till år. Alla små serieförlag och litterära sällskap brukar också vara inspirerande.

Hemliga tricks?
På torsdagar är det alltid vinmingel i montrarna strax innan och efter stängningsdags. Då bjuder alla sina kunder och gäster på vin. Det brukar hålla på mellan 18 och 19. Försök se inbjuden ut och grunda inför kvällen med gratisvin!

En halvtimma innan stängningsdags på söndagen så sänks alla priser drastiskt. Då vill alla bli av med böcker och tidningar för att slippa släpa med sig hem igen. I Svenska Tidskrifters monter brukar alla tidningar helt plötsligt bli gratis sådär kvart i fem!

I övrigt är det bara att gå runt och insupa miljön och njuta. Räkna med en hel dag att gå runt så slipper man stressa.

Bloggträff?
Ja, det är ett par på gång. Läs mer här och hela lördagen är det bloggcafé med ett späckat program inne på mässan. Läs om det här.

Hur ser det ut?
Så här ungefär:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *