Favoritbiografier

Karin på Enbokcirkelföralla har skrivit om biografier. Jag tycker också att en bra biografi slår det mesta. I somras läste vi i frukostklubben biografin om Sighsten Herrgård som var sådär tyckte jag. Men här kommer sex favoriter.

Mia Törnkvists Så dumt som handlar om hennes tid som alkoholist och knarkare. Något man har svårt att tro när man ser henne idag. Boken handlar om hennes liv som hon i princip levde på plattan i Stockholm.

Monika Zetterlund Hågkomster ur ett dåligt minne, en fantastisk fin biografi, väldigt rak och ärlig skriven av henne själv. Hon framställer sig inte helt i god dager vilket gör biografin bara mer sympatisk.

Att älska som en porrstjärna
av Jenna Jameson, om en värld så svår att förstår. Ganska osentimentalt och utan att man ska tycka synd om henne på något sätt.

Ett bluesliv
av Klas Gustafsson, rakt och osminkat om vår visfabror Cornelis Vreeswikj. Vi vill gärna romantisera bilden av Cornelis men det har Klas Gustafsson inte alls gjort.

Gellert Tamas Lasermannen, otroligst stark och nära biografi över en av våra värsta brottslingar någonsin. Otroligt välresearchat och välskrivet.

Slavenka Drakulic Till sängs med Frida, om Frida Kahlos liv sett från hennes dödsbädd. En av de bättre biografierna om henne faktiskt.

4 svar på ”Favoritbiografier”

 1. Lasermannen var otroligt bra och beskriver även den politiska andan som rådde då lasermannen var mest aktiv och även hur psykvården hanterar psykiskt instabila och hur lätt det är att lura samhället mm. En bok som alla bör läsa.

 2. ÅH, vilket inspirerande inlägg. Blev inspirerad att direkt skynda hem och läsa biografier eller lista mina egna favvosar. Men där uppstår ett problem – jag har nämligen inte läst så många, även om jag äger massor. Nyligen skrevs det i några bokbloggar om att det börjar bli pinsamt att outa fler olästa böcker (för att man har så många). Men jag tror att jag, inspirerad av ditt inlägg, ändå ska göra det ikväll. Outa några av mina olästa biografier, alltså. Det kanske blir en biografiutmaning efter tegelstensutmaningen, vem vet? 😉

  1. En av mina bästa dokumentärer är Gerald Clarkes *Capote: A Biography*.
   Otroligt bra!

   Johanna

   Den 18 oktober 2010 08:08 skrev Disqus
   :

  2. biografier menade jag såklart.

   Den 18 oktober 2010 08:46 skrev Johanna Broman <klarajohannabroman@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *