Om jag var ett förlag

Har ni märkt att de flesta förlag nu rejält släppt på sina begränsingar av recensions-ex till bloggare. Till och med Bonniers som var så stiffa delar nu med glädje ut sina böcker till bokbloggare all over. Bokmässan delar frikostigt ut biljetter till bokbloggarambassadörer och vi tackar och tar emot.

Men det vore intressant att se siffror över försäljning om det gjorts något sådant. Säljer böcker som vi bloggar om mer än andra böcker? Ibland undrar jag. Och ibland undrar jag över hur internt det här blir. Samma böcker recenseras överallt i flera olika bloggar och vi skriver oftast ganska homogent och lika om böckerna. Till slut blir det tråkigt. Jag tappar ibland lusten att recensera en bok när jag ser att fem-tio andra bokbloggar skrivit exakt samma sak. Det kanske borde trigga mig att hinna en annan vinkel, ett annat spår. Vad har förlagen för motiv? Säljer böckerna verkligen mer?

Jag gjorde ett reportage om modebloggare för några år sen. Enligt uppgift så kunde plagg i affärerna ta slut om vissa bloggare skrev och bloggade om dem men trots att jag försökte få klädkedjorna att bekräfta detta och få försäljningsstatistik på vissa plagg så teg dom och hänvisade till sina kvartalsrapporter som inte sa någonting. Hur ser det ut i bokbranschen?

Vet man vilka som läser våra bloggar? Hur vet man att man når rätt målgrupp när man skickar ett recensionsex till en särskild blogg, eller skickar man mest ut till de bloggar som är störst?

Störst är inte alltid bäst. En nischad blogg kan vara bättre för en viss titel än en blogg med mycket besökare.

Hur kommer man vidare? Hur kan förlagen vara mer kreativa? Nu skickas rec-exen ut slentrianmässigt och vi tackar och tar emot, inget fel idé men om jag vore förlag skulle jag vara intresserad av att hitta nya samarbeten och nya kanaler. Särskilt på barnsidan skulle jag satsa mycket på iPhone- och iPad-appar och andra interaktiva spel på nätet. Jag skulle också använda mig mer av tävlingar, utlottningar, spel och tester och uppmana bloggarna att tävla ut böcker i samband med att man recenserar böcker och på så sätt skapa buzz kring en specifik bok. Till exempel har vi fått vädligt snabb, fin respons de gånger vi lottar ut böcker på Breakfast Book Clubs Facebook-sida. Det skapar enorm goodwill.

Jag skulle inspireras av Buzzador. Uppmana till bokcirklande till en viss bok och skicka ut flera ex till alla bokcirkeldeltagare. Jag hoppas också en del på interaktiva böcker i takt med att läsplattorna ökar i användande bland gemene man.

Jag skulle också marknadsföra mig lokalt mer genom att uppmuntra lokala bokhandlar att anordna träffar och marknadsföra nya böcker genom träffar och bokcirklar. Just bokcirklandet är hett just nu. Det råder en enorm aktivitet där ute. Läsarna vill inte längre bara ensidigt kommentera inlägg på enstaka bloggar, man vill diskutera. In real life eller i bokcirklar på Twitter och Facebook. Kanske kan förlagen hitta fler läsare genom att ordna möten och träffar med författare och inspirationskvällar kring ett visst tema av böcker. Kan förlagen samarbeta? Ex Yourlifes bokkvällar är ju t ex mycket populära och uppskattade.

Vad tror du?

Om jag var ett förlag
Har ni märkt att de flesta förlag nu rejält släppt på sina begränsingar av recensions-ex till
bloggare. Till och med Bonniers som var så stiffa delar nu med glädje ut sina böcker till
bokbloggare all over. Bokmässan delar frikostigt ut biljetter till bokbloggarambassadörer och vi
tackar och tar emot.
Men det vore intressant att se siffror över försäljning om det gjorts något sådant. Säljer böcker
som vi bloggar om mer än andra böcker? Ibland undrar jag. Och ibland undrar jag över hur internt
det här blir. Samma böcker recenseras överallt i flera olika bloggar och vi skriver oftast ganska
homogent och lika om böckerna. Till slut blir det tråkigt. Jag tappar ibland lusten att recensera
en bok när jag ser att fem-tio andra bokbloggar skrivit exakt samma sak. Det kanske borde trigga
mig att hinna en annan vinkel, ett annat spår. Vad har förlagen för motiv? Säljer böckerna mer?
Jag gjorde ett reportage om modebloggare för några år sen. Enligt uppgift så kunde plagg i
affärerna ta slut om vissa bloggare skrev och bloggade om dem men trots att jag försökte få
klädkedjorna att bekräfta detta och få försäljningsstatistik på vissa plagg så teg dom och
hänvisade till sina kvartalsrapporter som inte sa någonting. Hur ser det ut i bokbranschen?
Vet man vilka som läser våra bloggar? Hur vet man att man når rätt målgrupp när man skickar ett
recensionsex till en särskild blogg, eller skickar man mest ut till de bloggar som är störst?
Störst är inte alltid bäst. En nischad blogg kan vara bättre för en viss titel än en blogg med
mycket besökare.
Hur kommer man vidare? Hur kan förlagen vara mer kreativa? Nu skickas rec-exen ut
slentrianmässigt och vi tackar och tar emot, inget fel idé men om jag vore förlag skulle jag vara
intresserad av att hitta nya samarbeten och nya kanaler. Särskilt på barnsidan skulle jag satsa
mycket på iPhone- och iPad-appar och andra interaktiva spel på nätet. Jag skulle också använda
mig mer av tävlingar, utlottningar, spel och tester och uppmana bloggarna att tävla ut böcker i
samband med att man recenserar böcker och på så sätt skapa buzz kring en specifik bok. Till
exempel har vi fått vädligt snabb, fin respons de gånger vi lottar ut böcker på Breakfast Book
Clubs Facebook-sida. Det skapar enorm goodwill.
Jag skulle inspireras av Buzzador. Uppmana till bokcirklande till en viss bok och skicka ut flera
ex till alla bokcirkeldeltagare. Jag hoppas också en del på interaktiva böcker i takt med att
läsplattorna ökar i användande bland gemene man.
Jag skulle också marknadsföra mig lokalt mer genom att uppmuntra lokala bokhandlar att anordna
träffar och marknadsföra nya böcker genom träffar och bokcirklar. Just bokcirklandet är hett just nu. Det råder en enorm aktivitet där ute. Läsarna vill inte längre bara ensidigt kommentera inlägg på enstaka bloggar, man vill diskutera. In real life eller i bokcirklar på Twitter och Facebook. Kanske kan förlagen hitta fler läsare genom att ordna möten och träffar med författare och inspirationskvällar kring ett visst tema av böcker. Kan förlagen samarbeta? Ex Yourlifes bokkvällar är ju t ex mycket populära och uppskattade.
Vad tror du?

10 svar på ”Om jag var ett förlag”

 1. Tror att du är något på spåret där. tror också att just inspirationskvällar, träffar är bättre. Tackar nej till många böcker och försöker läsa och rec andra böcker än vad alla andra gör.

 2. Många bra tankar där. Jag vet ju att folk oftast köper böcker som jag recenserat då de yttryckligen sagt det till mig, annars vet man ju inte 🙂

 3. Här kommer svar från förlagssidan:

  Vi känner igen oss precis i det du skriver (och är/har varit kända som ’de snåla förlagen’)!

  Just nu testar vi olika sätt att nå ut med våra titlar, t ex bokträffar/cirklar (både i större regi som tillsammans med Yourlife, i egen tillsammans med förlagen och på lokal nivå med bokhandeln), utlottningar/samarbeten med utvalda (bok)bloggare, chat via Facebook/Twitter/Boktipset.se,

  Att slentrianmässigt skicka ut recensions-ex till ”alla” fungerar mindre bra. Ingen känner sig riktigt nöjd (?) – bokbloggare vill vara del av något mer exklusivt och ’roligt’, vi kan inte se någon egentlig skillnad i intresse för titeln (eller, i slutänden, försäljningen). När vi har en titel/författarskap kontaktar vi utvalda bloggare individuellt utifrån vad man skriver om/gillar, ev genre och läsare (givetvis är räckvidden intressant för oss, men som du skriver – en nischad, lite smalare blogg kan ge oss mer rätt ’output’ än en större mer etablerad där vi har svårare att synas.

  Vår gemensamma målsättning är (väl?) att få fler att läsa mer och jag hoppas att vi tillsammans hittar många nya, spännande och fungerande sätt att åstadkomma detta.

  Apropå iPad och läsplattor – har just nu ett spännande projekt på gång – vill ni på Breakfast bookclub få en inbjudan? Det enda som krävs är att man har en iPad att läsa från…

  Hälsningar
  Anna, ansvarig för bl a Boktipset.se på Bonnierförlagen

 4. Ja!! Den här diskussionen är jätteintressant. Böcker och läsning är inte längre någonting man gör för sig själv hemma på kammaren utan man vill träffa andra och prata och jämföra och uppleva. Det finns många goda exempel här, dessvärre mest i Stockholm (av helt naturliga skäl). Jag har själv tusen idéer och jag skulle verkligen önska att det hände mer även ute i landet. /Therese

 5. Jag håller med dig, Petra. Numera är många bloggare också så noga med att skriva på recensionsdagen vilket gör det extra trist. Men är inte sådana som du på god väg att göra det där intressanta, nämligen samla läsare och diskutera en viss bok och därmed erbjuda förlagen att marknadsföra böcker effektivare. Brombergs förlag (m fl) är också bra på att bjuda in till intressanta träffar där man träffar en (oftast) ny författare och boken har alla läst till tillfället.

 6. Jag blev glad när jag läste inlägget, en bloggare som vågar ta upp att det är trist när ”alla” skriver om samma sak, på samma sätt. Jag brukar kolla en blogg ett tag för att se om jag vill följa eller inte och det är inte många som kommer in på gilla-listan då det inte tillför ngt nytt. Sen är det klart att en smal bloggare inte tilltalar alla, själv kan jag inte med fantasy och undviker därför de bloggarna men uppskattar tanken.

  Nu svarar du Anna att bokbloggare vill vara del av något mer exklusivt och roligt. Naturligtvis tjänar ni på att de sedan skriver om det i bloggen och inlägget blir mer riktat. Men vi ”vanliga” läsare vill också ta del!!!! Hur tar man sig in på Yourlifeträffar? Bokcirklar ni ordnar?

  En gång för många år sedan anordnade en bokklubb (sån där tidning man får hem i brevlådan) ett möte/seminarium med Nesser. Jättekul och uppskattat, tror nog samtliga köpte boken också. Men, mötet kostade pengar. Tidigare fanns i Stockholm Litteraturklubb (?) Ugglan som gratis bjöd på uppläsningar i superbra ordnad form (ofta med lite spektakulär anknytning till texterna). Det var toppen. Sånt vill jag se mer av. Det gör mig så välvillig köpa boken och inte bara låna 😉

 7. Kul med respons!

  Har funderat lite och kanske är det bra för förlagen att många skriver om en bok, det blir ju mycket ”press” så att säga. Att hitta balansen i att vara den som sticker ut för att få fler läsare ligger ju på oss bloggare.

  Samtidigt är det kul att få känna sig speciell. Tycker bloggambassadörerna som bokmässan har ett bra sådant.

  Anna: Kul att få en röst från förlaget. En annan idé är att erbjuda chattar med författarna i våra bloggar. Vi som bloggar vil ju ha trafik till våra bloggar och kunna diskutera med andra.
  Och vi är jättegärna med och testar iPad-projektet. iPaddar finns hos oss båda.

  Emeli: Alla Breakfast bookclubs träffar är öppna för alla. Vi har inga medlemskap. information om hur finns kontinuerlit här på sajten och på Facebook.
  Yourlifes träffar kostar pengar men kan besökas av vem som helst. Läs på yourlife.nu vad dom har på gång. Enbokcirkelföralla har också många olika diskussioner och träffar på gång och inget särskilt medlemskap behövs där heller.

  Just nu håller vi på att spåna på en lite större bokaktivitet som många ska kunna gå på! Återkommer om det! 🙂

 8. Att skicka till alla blir inte bra, har hoppat över att skriva om vissa böcker då jag märkt att det redan finns ett tiotal recensioner. Ännu värre om det erbjuds utlottningar och var och varannan blogg deltar. Jag vet inte ja, kanske blir vi aldrig nöjda, eller så är det som Anneli säger att det där med recensionsdagen kanske inte är så himla viktigt. Många duktiga flickor bland bokbloggare kanske?!

 9. Allt kanske inte behöver hända i Stockholm?! Tror att det kan vara idé att utöka i alla fall till Göteborg och Malmö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *