Feminister ges ut igen, 70-, 80- och 90-talet!

Kollar på Babel och intervjun med Åsa Moberg och det slår mig att trenden nu är att ge ut 70-talsfeminister på nytt samtidigt med nya biografier i samband med att 70-tals klassikerna ges ut i nytryck.

I höstas besökte 70-talets ikon Erica Jong bokmässan med anledning av hennes nya bok, självbiografin Förföra demonen. Hennes bok Rädd att flyga var både ett erotiskt och ett politisk manifest och har betytt mycket för kvinnlig jämställdhet och sexualitet. Isadora Wing blev hjältinnan för många kvinnor som en av de första i den litterära världen som vågade stå för sex utan känslor även för kvinnor och på lika villkor och utan maktkamp mellan man och kvinna.

Nu i vinter var det dags för Fay Weldon att lansera sin självbiografi Auto da Fay tillsammans med kultklassikern från 1983, En honjävels liv och lustar som handlar om den skötsamma tvåbarnsmamman Ruth som när det avslöjas att maken varit otrogen bestämmer sig för att hämnas genom att bränna ner familjens hus, lämnaa sina barn, har sex med olämpliga med mera.

Nu är Åsa Moberg aktuell med en sin nya bok Kärleken i Julia Anderssons liv. Den skrevs redan i början av 70-talet men gavs aldrig ut utan man har väntat tills nu. Man påstår att den är utgiven helt utan ändringar, man har bara strykit en del. På 90-talet kom Åsa Mobergs hyllade feministika manifeste Simone och jag, som handlade om Simone de Beauvoir och hur det är att underkasta sig en dominerande man. Vågar man tro att ett nyttryck är på gång även av den?

En spaning är att vi snart får se fler nytryck av gamla feministiska författare Ebba Witt Brattström, Suzanne Osten, Maria-Pia Boethius, Agneta Stark, Marilyn French..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *