Konsten att bokblogga – hantera recensions-ex

Om du lyckas få många besökare till din blogg kommer förlagen att vilja marknadsföra sina böcker till dina bokläsare. Du kommer bli erbjuden gratis-ex, recensions-ex, för att skriva om till dina läsare.

I början kan det kännas smickrande att förlagen vill skicka gratis böcker till dig men tänk efter och tacka bara ja till böcker som du känner att du verkligen hinner läsa. Allt för många gratisböcker blir tillslut en börda i bokhyllan och läslusten får sig en törn.

Kom också ihåg att du inte på något sätt är skyldig att skriva att en bok är bra bara för att du har fått den gratis. Förlagen kommer inte tycka illa om dig för att du skriver att en bok är dålig trots att du fått den. De har lång erfarenhet av att skicka recensions-ex till tidningar och tidskrifter som alla har vana kritiker som skriver ärligt om böckerna de får. Om du är ärlig i dina recensioner kommer du också bli mer trovärdig som bloggare.

Ofta vill förlagen att du väntar till ett visst datum innan du lägger ut din recension. Du kan få boken flera veckor innan den finns i butik. Vanligtvis är recensionsdatum satt vid ungefär samma tillfälle eller strax efter boken kommer ut i handeln. Anledningen till att datumet finns är att förlagen vill att alla recenserar boken ungefär samtidigt och att läsarna/köparna ska kunna köpa boken när de läser recensionen vilket de inte kan om man recenserar långt i förväg. Dessutom är det ett bra sätt för förlagen att lätt bevaka när recensionerna kommer.

Du är inte bunden att följa recensionsdatum. Du är fri och får publicera din recension när helst du vill, ordet är fritt i Sverige, men det kan vara schysst mot både författaren och dina läsare som kanske vill köpa boken om du håller dig till recensionsdatum.

Imorgon, sista delen:
– Så sticker du ut!

Läs också:

– Konsten att bokblogga – Starta en blogg (del 1)
– Konsten att bokblogga – Få besökare till bloggen (del 2)
Konsten att bokblogga –  Att skriva ett bra blogginlägg (del 3)

0 svar på ”Konsten att bokblogga – hantera recensions-ex”

  1. Jag vill lägga till att det skulle vara trevligt om bokbloggare inte var så duktiga på att lägga upp sina recensioner på just första recensionsdagen. Det är ju tyvärr rätt ointressant när det kommer 20 recensioner av samma bok på en dag. Sprid ut det lite. 🙂

  2. Det finns ju även förlag som sätter recensionsdatum till *efter* att boken släppts. Det har jag inte förstått vitsen med, och skulle aldrig ens fundera på att efterleva. Om boken går att köpa i handeln kan jag naturligtvis recensera den.

  3. Var det inte så med John Ajvide Lindqvist’s Lilla Stjärna? Den fanns väl ute i handeln i någon månad före första rec.datumet. Där resonerar jag definitivt som dig, varför vänta en månad när jag lika gärna hade kunnat köpt boken i handeln och skrivit om den?

  4. Den enda poängen med det är att förlagen ska få just det där massiva regnet av recensioner under en mycket kort tid och att det i sin tur då leder till att försäljningen av boken genast får en god start. Jag tycker att det är rimligt att man får släppa recensioner samma dag som boken släpps.

  5. Hans och Titti: Det finns vad jag vet ingen särskild vits i sig från förlagens sida med att sätta recensionsdatum ett par dagar/veckor efter släpp. Anledningen är att man i enstaka fall finner det nödvändigt att släppa boken till handeln så snart den kommer från tryck, kanske för att den är försenad och för att man inte har beräknat för ”liggande” inkomster. Och eftersom man först när boken har kommit kan skicka ut rec-exen, och för att ingen rimligtvis hinner läsa på en natt, sätter man helt enkelt recensionsdatum senare, i en förhoppning att ändå få en mer samlad recensionsperiod. Så kan jag tänka att det ligger till.

    Hälsar en förläggare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *