Ge-bort-present till någon man inte känner så väl

Min kompis Hence kommer ifrån Vallentuna, och vi har länge skrattat åt att sloganen för den kommunen är så urbota konstig. Var femte invånare är en häst. Jaha. Och så har vi hållit på och jämfört andras hemkommuner, jobbkommuner och ställen vi åkt igenom på väg på turnébesök eller festivaler vi jobbat på. Min man kommer ifrån Södertälje, som kort och gott har Södertälyeah! som sin (min make känner även hon som kom på den, cred eller inte, låter jag vara osagt).

Ja, det går ju att rabbla på hur långe som helst för de verkar vara oändliga dessa konstigt valda egenskaper för att ge kommunerna ett extra swing. Det visar sig också att vi är långt ifrån de enda som skrattat åt hur kommunfolken krystat ut den ena jingeln fantasifullare än den andra. Svante Ekberg, David Rune och Daniel Kouthoofd blev till exempel nyfikna på hur alla dessa slogans kommit till, var de har sitt ursprung och vilken historia de bär på. Genom att finkamma landets kommuner, vända på alla tänkbara stenar och intervjua hundratals kommunpolitiker och kommunala tjänstemän, har författarna till boken Var femte invånare är en häst hittat mängder av roliga, intressanta, fyndiga och i många fall obegripliga förklaringar till hur och varför alla dessa slogans sett dagens ljus. Fantastiskt visst? En superbra ge-bort-bok om man ska hälsa på någon man inte känner så bra.

ps. Min kollega Frida berättade sin favorit idag; Ja, i Ystad ds.

0 svar på ”Ge-bort-present till någon man inte känner så väl”

  1. Fast för mig som är hästägare sen lång tid så är det ju en bra slogan. Flyttar jag dit så finns det förmodligen bra möjligheter för mig att utöva mitt intresse. Men jag kan hålla med om att det förmodligen blir konstigt om man har som största intresse att samla frimärken eller så 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *