Tävling: Den allvarsamma leken

Den andra klassikern i vårt mini-tema är Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken. Den fina och sorgliga kärlekshistorien om Arvid och Lydia.  De träffas när det är unga, men skiljs åt och gifter sig på varsitt håll.

När jag läste romanen senast gjorde jag det parallellt med Gun-Britt Sundströms För Lydia. Söderbergs berättelse börjar 1897 medan Sundström placerar den 60 år längre fram i tiden, 1957. Sundström tar Lydias perspektiv och det blir intressant att få de två rösterna när man läser samtidigt.  En vän till mig menar att det är enkelt att skriva som Söderberg: korta meningar, direkt språk, impressionistiskt. Det och den sorgliga kärlekshistorien gör det till en tidlös klassiker.

Tävlingen är avslutad. Vinnaren är Audrey Fenn. Mejla din adress så skickar vi boken. Missa inte att läsa igenom de fantastiska definitionerna av klassiker som finns i kommentarerna för denna bok och för Älskaren!  Tur att vi inte behövde välja där. Lottningen görs med hjälp av slumpgenerator.

Vill du läsa Den allvarsamma leken? Så himla bra svar för Älskaren så vi ger samma uppgift nämligen att berätta vad en klassiker är för dig här i kommentarerna. Vi lottar ut den bland er som svarar. I paketet stoppar vi en anteckningsbok med samma fina utsida. Tävla fram till 12.00 i morgon lördag (10/9). Då bloggar vi (och tävlar ut) nästa klassiker Den franske löjtnanten kvinna.

0 svar på ”Tävling: Den allvarsamma leken”

 1. Samma fråga som igår får samma svar som igår 😉

  En klassiker är för mig en bok som kan läsas om och om igen utan att
  förlora sin gnista. En bok som, trots att den kanske skrevs för hundra
  år sedan, känns tidlös tack vare de teman och ämnen som tas upp. Det är
  en klassiker för mig.

 2. En klassiker tycker jag är en bok som håller i alla tider, den ska behandla teman som kan appliceras när som helst och ska inte vara beroende av tidsandan, men det betyder inte att den inte kan skildra en viss tidsålder. Och så ska den självfallet vara fantastiskt bra 🙂

 3. En klassiker följer mig genom livet och trots att jag läser om den ger den mig nya upplevelser i takt med att jag själv förändras.

 4. En klassiker för mig är en bok som är gammal men som fortfarande håller sig. Som ger mig något intressant och välskrivet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *