Invalido

”Det kliar i näsan.” Jag har precis vaknat upp och svarar på mammas fråga om hur jag mår. Jag ligger på rygg i sjukhussängen med armarna längs sidorna och känner ett lätt tryck över halsen. Det tar emot lite när jag andas och jag känner mig dåsig.
”Du måste ha den där”, svarar hon. 
”De måste ha koll så att inte syrenivån i blodet blir för låg.”
Det är mörkt i rummet frånsett det dova ljuset från en liten bordslampa med röd skärm som står på ett rullbord en bit bort. Bredvid sängen står apparaten som mäter syrenivån. På dess display blinkar röda siffror till med jämna mellanrum. Värdet får inte understiga åttio, men det gör det ibland och då ljuder en larmsignal. 

Så börjar Christian Wass självbiografi Invalido – på ett ögonblick förändrades allt. Jag har inte ens läst 100 sidor av boken och jag bölar flera gånger. Kanske för att jag känner så igen mig. Jag är Christian Wass, det kunde varit jag.

Boken börjar på sommarlovet efter gymnasiet då Christian och hans polare festar loss i grekiska ö-världen. När han kommer hem väntar universitetet och han förutspås en lysande karriär som civilekonom. Han är snygg, stark, orubblig, odödlig. Jag räknar snabbt ut att jag är ungefär jämngammal med Christian Wass. Jag var också på Ios den där sommaren. Festade lika hårt. Sprang vi på Christian och hans kompisar månne?  Jag var stark, orubblig och odödlig.

Men livet blir inte alltid som man tänkt sig. Ett olyckligt dyk från en brygga när Christian kommit hem förlamar hans kropp och han tvingas börja om från början igen. Totalt. Från scratch. Det går inte att föreställa sig. Om uppgångar och motgångar handlar hans självbiografi om. Den är osentimental och väldigt ärlig och därför också väldigt drabbande.

Min erfarenhet av rullstolsburna är som de flesta, väldigt liten. Christian Wass ger mig en unik inblick i hans och deras värld. Det berikar mig och jag tycker alla borde läsa den här boken för att få ett uns av förståelse för hur många av våra medmänniskor har det. En viktig bok! Läs!

Invalido – på ett ögonblick förvandlades allt ges ut av Hoi förlag.

PS: Det enda jag har lite svårt för i boken är tillbakablickarna i kursiv stil. Jag tycker det är intressantare att läsa om Christian nu och skulle vilja höra minnena berättade genom hans nuvarande röst istället för att flyttas tillbaka i tiden. Och så är jag lite allergisk mot mycket kursiv stil i böcker. Jag tycker man kunde ha skippat det.

2 svar på ”Invalido”

 1. Hej Christian
  Har läst din bok Invalido. Tycker den är jättebra. Du har verkligen skildrat hur det är att behöva ha hjälp med det måsta i vardagen. Jag och Stickan var goda vänner i många år, det var roligt att läsa, Ni är välldigt lika på många sätt.
  Jag skulle vara väldigt intresserad av att höra dig föreläsa. Skicka gärna ett mail när du förläser runt Skövde eller Götebor. Behöver lite förberedelse om jag ska ta mig till Göteborg, är rörelshindrad.
  Stort Tack för din bok
  Den behövs.
  Hälsningar
  Margaret Bertilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *