Mats kamp – sommarens finaste

Efter ett halvår av total läskoma (tidsbrist, stress, orkeslöshet, oinspirerad) sträckläser jag det fina seriealbumet Mats kamp på en stenig strand i Kroatien. Miljön är så långt från boken som det bara går. Där Mats knappt rör sig utanför Söders höjder stirrar jag ut över hav, sol och klippor. Det är 35 grader i både luften och mitt sinne. Semester!

Mats kamp handlar om Mats och hans sambos resa från parrelationens ensamhet till att bli föräldrar. Det är träffsäkert med samtidigt en gnutta av 70-talisternas ironiska syn på livet samtidigt som han får in poäng efter poäng i genialisk samhällskritik. Särskilt gentemot den svenska skolan och vad som hänt med den de senaste femton åren. Mats Jonsson får in otroligt mycket detaljer i varenda serieruta vilket gör boken väldigt maffig. Serier brukar gå så fort att läsa men här kan man fördjupa sig i varje sida länge.

Han beskriver också den dubbla kärleken till familjen och den gränslösa till det lilla barnet otroligt fint. Detta måste läsas!

Mats kamp ges ut av Ordfront. Mats Jonssons blogg kan läsas här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *