Myteriet på Bounty

Skeppet lämnade England med sikte på Tahiti, för att  där skörda brödfrukt. Kapten William Bligh är ifrågasatt redan från början. Han är en tyrann som plågar sin besättning och utsätter dem för större straff än nödvändigt. Strax innan de lämnar Tahiti visar det sig att flera ur besättningen stannat kvar på ön i stället för att inställa sig. Bligh blir rasande. Motsättningarna eskalerar och snart vänds delar av manskapet mot kaptenen i det myteri på Bounty som berättats om så många gånger.

I John Boynes version av historien finns den unge pojken John Jacob Turnstile med ombord och det är genom hans ögon som läsaren får följa händelserna. Turnstile fick chansen att byta bort några år i fängelset mot en resa med Bounty som uppassare till kapten Bligh. Här möter vi en mer nyanserad bild av den okände kaptenen.  Det är en kapten som är noggrann, duglig och högst human. Men i livbåten hamnar han likväl. Vid hans sida finns förstås John, hans lojale tjänare.

Jag läser boken snabbt. Det är en klassisk utvecklingsroman men den oerfarne resenären som genom en serie händelser växer och mognar. Äventyret på sjön är intressant om än inte riktigt min grej. Det jag tycker bäst om är att få en välkänd historia berättad ur helt nya synvinklar. Det går författaren i land med på ett strålande vis.

Myteriet på Bounty. John Boyne. Utgiven på svenska av Bazar 2012.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *