Förbjudet

En ung bekant presenterade 70-talsböcker för ungdomar, Förbjudet och Tillåtet, och föreslog en minibokcirkel om romanerna. Javisst, svarade jag förstås. Hans Eric Hellbergs Kram och Puss var ständigt utlånade på biblioteket, minns jag. Men de här två romanerna kände jag inte alls till.  Förbjudet är utgiven 1974 och skriven tillsammans med Elvira Birgitta Holm. De har skrivit vartannat kapitel. Det finns en tydlig invit till kommunikation på försättsbladet. Skriv till oss, säger de och ger sina postadresser. Vi vill höra vad du tycker. Baksidestexten presenterar en bok om ömhet och snuddningar och längtan och mjuksex.

Johanna och Karl-Ludvig åker på konfirmationsläger. Här händer allt det som brukar hända på sommarläger: bad, sol, flirt, vänskap och djupa samtal. Och längtan. Johanna och Karl-Ludvig närmar sig varandra med blickar och samtal. Men så:

Gräset växte på en grav. Gräs och penséer.
– Lugna dej, sa hon
Karl-Ludvig var förvandlad och livsfarlig.
—Snälla du, lugna dej.

När Johanna lerig och överfallen kommer tillbaka till konfirmationslägret  händer detta:

Förbjudet

Prästen Sigvard som säger stackare om Karl-Ludvig. Johanna som letar rätt på Karl-Ludvig och kryper ner under täcket med honom lika längtansfull. Well. Vad kommer min unga bekant tycka? Den här minibokcirkeln ska bli intressant.

Förbjudet. Hans Eric Hellberg och Elvira Birgitta Holm. Utgiven av Författarförlaget 1974.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *