Weirdo

Good Night Book Club med svartmålade väggar, fördragna fönster och ett stråk av svårmod som ska omgärda den lite smutsigare litteraturen och den tyngre drickan i glaset. Och klockan ska vara 23.

IMG_2036Så löd planen. Nu är det tredje kvällen gillt och det är lika härligt att diskutera litteratur på kvällen som på morgonen. Baren på Kung Carls hotell är föralldel inte särskilt svartmålad och kvällssolens sista strålar anas genom takfönstren. Hur det är med vemodet vet jag inte heller, men nattens roman är svart och obehaglig och vinglasen är många.

Vi har läst Weirdo av Cathi Unsworth. Romanen utspelar sig i två tidsplan som varvas och leder fram till den oväntade upplösningen. 80-talets England. En småstad där en ung osäker kvinna beskylls och döms för ett bestialiskt mord. Är det verkligen hon? Trettio år senare får en privatdetektiv i uppdrag att reda ut vad som egentligen hände. Somliga i den lilla fina staden vill hjälpa honom. Andra verkligen inte.

Gillian-Flynn-fealing säger någon. Det är växlingen mellan då och nu som bidrar till det och den goda gestaltningen av arbetarklass och småstadskänsla. Stämningen i 80-talsskildringarna är oerhört trovärdigt skildrade. Det märks dessutom att författaren kan sin musik och varje kapitel har ett låtnamn. Här är spotify-listan förresten! Karaktärerna är inkännande berättade och både de avskyvärda och de bättre blir människor, inte sterotyper. Sammantaget blir det en klassisk spännande kriminalroman, men med oväntade svängningar.

Good Night Book Club är här för att stanna. Nästa gång vi ses har höstmörkret kommit tillbaka och inga förskönande junistrålar letar sig ner genom takfönstren. Då blir det åter svart och svårt.

Weirdo av Cathi Unsworth. Utgiven 2012 På svenska av Kalla kulor 2013.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *