Farväl för nybörjare

Det konstigaste med min frus återuppståndelse var omgivningens reaktioner

När det murkna trädet rasar ner över huset hamnar Dorothy underst och dör snabbt. Aaron lämnas ensam i resterna och det tar lång tid innan han kommer sig för att reparera huset igen. Dorothy och Aaron, de som var så lyckliga och perfekta för varandra! Omgivningen ger råd om hur man sörjer, vill hjälpa och ta hand om Aaron men vafan, han klarar sig ju! Så dyker Dorothy upp igen. Ibland tunn och konturlös, ibland kraftfull. Hon ställer samma fråga: hur hade vi det egentligen?

Anne Tyler skriver om det vanliga livet. Det som inte har strukturerade dramaturgiska kurvor inbyggt i sig och blir bladvändande insiktsfullt därför.

Farväl för nybörjare. Anne Tyler. Utgiven 2012. På svenska av Damm förlag 2013.

—–

Det var Mind the book som introducerade författaren för mig och jag har läst några stycken genom åren. Ett amatöräktenskap lyssnade jag till under långa promenader, och fick följa en familj i USA,  från det att kvinnan och mannen träffades, genom hela deras gemensamma liv inklusive skilsmässa och slutligen till deras död. Utan bagage där Delia gör ett försenat tonårsuppror får man väl säga, när hon en dag på deras gemensamma semester helt sonika lämnar familjen och börjar ett nytt liv i en stad långt därifrån. Var hör du hemma? handlar om två familjer som samma dag hämtar sina adoptivbarn på flygplatsen och vi följer dem under några år. I Påminnerskan flyttar den gamle Liam till förorten för ett nytt och fint liv men råkar ut för en olycka som påverkar hans minne. Han träffar Eunice, som jobbar som ett slags påminnerska till en annan man med dåligt minne. Nu ska hon hjälpa Liam.

4 svar på ”Farväl för nybörjare”

  1. ah, där sätter du ord på vad som är så unikt med Tyler; avsaknad av ”strukturerade dramaturgiska kurvor” – och just det där bladvändande insiktsfulla.

    har du sett att Helena också läst samma alldeles nyligen, eller idag!

    ps. svarade på din Woodyfråga : )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *