Grejen med ljudböcker

Ljudböckerna blev en del av mitt liv någon gång på 90-talet. Jag körde mycket bil och hade lite tid att läsa för övrigt. Hittade av en slump ett par kassettböcker på biblioteket som jag lyssnade på i bilen. Sedan var det klippt. Ytterligare en möjlighet att läsa ännu fler böcker.

För så har det varit för mig med ljudböcker, jag har kunnat läsa mer. På mina resor till och från jobbet har jag kunnat lyssna både när jag kört bil och när jag åkt tunnelbana och buss. Mår lätt illa när jag åker buss och inte sällan finns det bara ståplats, ingen annan läsning fungerar helt enkelt än den med öronen. Sömnlöshet blir inte lika heller lika meningslöst om man kan lyssningsläsa tills man somnar om, (eller för all del inte somnar om). Matlagning får ytterligare en dimension och städning, ja vid städning är faktiskt en ljudbok oumbärlig.

När det gäller städning och ljudbokslyssning gränsar min passion till det löjliga. När jag för ett par år sedan köpte ny dammsugare förklarade jag för säljaren att jag vill ha en maskin med ett sjuhelsikes sug, men också tyst nog att inte överrösta boken i mina öron. Det fanns faktiskt en sådan dammsugare, ett sjuhelsikes pris men den är min.

Jag började som sagt med kassettböcker, sedan blev det cd och nerladdningar till min Ipod, oftast från Adlibris. Numera lyssnar jag i princip alltid via ljudbokstjänsten Storytel.  Utbudet på denna tjänst, som strömmar ljudböcker till din smartphone, är mer än utmärkt. I princip alla genrer finns representerade och det finns även ett stort utbud av engelska böcker. Det är lätt och smidigt att lyssna via app. Min favorit som gammal ”insomniac” är förstås sleep-funktionen, du sätter boken på det antal minuter du tror det tar för dig att somna. Om du inte somnat till dess kan du lägga in ett nytt antal minuter. Dagen efter frågar Storytel dig, när du tror du slutade lyssna. Underbart för den som vill utnyttja sin sömnlöshet till något så meningsfullt som läsning.

Att man kan promenera och lyssna vet ju alla, men en nära släkting till mig brukar ibland lyssna när hon löptränar.

Men där gott folk går gränsen, när jag joggar är det disco som gäller!

Läs om  ljudbokstjänsten Storytel här  http://storytel.se  

Ett svar på ”Grejen med ljudböcker”

  1. Tack för att du drog en lans för ljudböckerna, Maggan! May you listen to many, many more good reads 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *