Jakten på Kapten Klänning av Jonas Trolle

 Styrkan i Trolles bok om ”Kapten Klänning är att den faktiskt skildrar polisens arbete på ”riktigt”.   Även om berättelsen kan liknas vid en nutida kriminalroman eller en söndagsfilm på TV4, så är sanningen den att f.d. polismästaren tillika rektorn vid polishögskolan, Göran Lindberg greps den 25 januari 2010 misstänkt för sexualbrott. Han dömdes i november samma år av hovrätten till sex års fängelse för grov våldtäkt, våldtäkt, köp av sexuella tjänster, försök och medhjälp till sexköp samt koppleri och misshandel.Han friades vad gäller våldtäkt av barn, som inte ansågs styrkt.

Jonas Trolle är kriminalkommissarie och hösten 2009, när han är tillförordnad chef på människohandelssektionen vid Stockholmspolisen, tar en kollega vid länskriminalen kontakt. Under utredningen av ett våldsamt gruppsex har en flicka uppgett att en känd polis är en av förövarna. Flickan har sett Göran Lindberg på en bild i en tidning och efter identifikation, startas ett sekretessbelagt spaningsarbete upp. Sekretessen är hård med anledning av att man är orolig för läckor, Lindberg är trots allt polis.

Vi får följa polisen under en hemlig husrannsakan på polishögskolan, skuggning med bilar många mil genom Sverige. Ett team av poliser åker efter Lindberg när han är på sina långa resor, de ligger ute på vägarna under många långa timmar, utan möjlighet till avlösning. Hela tiden på helspänn för att inte bli upptäckta eller tappa bort Lindberg. Det är driv i historien inte minst under bilskuggningen, men den ger också en förståelse för hur tufft det är att vara polis och hur det kan påverka familjelivet.

Sedan är det de omöjliga avgörandena som polisen ställs inför. Med hjälp av spaning vet polisen att förövaren är på väg till ett gruppsex med unga kvinnor. Om polisen inte ingriper kan ett brott begås, om polisen ingriper finns inga bevis, gärningsmannen blir varnad och ännu fler kommer i förlängningen att bli offer.

Efter att ha fått ta del av de unga kvinnornas vittnesuppgifter om hur Lindberg utnyttjat dem, kan man nästan tro att han med berått mod skaffat sig öknamnet ” Kapten Klänning”. Lindberg ivrade för jämställhet och var en ofta anlitad föreläsare i ämnet, varför några spydiga kolleger gav honom namnet. Det gamla ordspråket ” I de lugnaste vatten går det största fiskarna” känns mer än relevant. För vem kunde ana att den rättfärdige mannen som förespråkade jämställhet mellan könen i själva verket kränkte och traumatiserade kvinnor för livet?

Och man förstår varför grova brott kryper under skinnet på den enskilde polisen  för att bli kvar som en ständigt närvarande melankoli.

Jakten på Kapten Klänning av Jonas Trolle är utgiven av Leopard Förlag, Ljudboken som läses av Martin Wallström är producerad av Storyside.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *