Vägar värda en omväg del två av två

Jag åker vidare enligt anvisning i den fina boken Vägar värda en omväg. Vägen från Garpenberg och ner mot Grythyttan är faktiskt en väldig massa skog. Blandskog ibland, men mest gran. Lite trist trots små avstickare till ett och annat industrirelaterat hus eller Operan på skäret. Här övar man inför Othello så det ekar över sjön. Sen köper jag ost på Bredsjö gårdsmejeri, åker vidare genom skogen och ser fram mot Grythyttan.

sangtakGrythyttans gästgiveri är vackert och hemtrevligt och det går att stänga om sig och låtsas att det inget ont finns i världen. Efter middagen hittar jag en favoritsalong och sjunker ner i en Djup Fåtölj med anor. Jag plockar anakronistiskt fram min iPad och läser The collected works of A.J. Fikry efter tips från Mrs E. En sak som förvånar mig på detta vackra Grythytte-ställe är att det inte finns något bibliotek. Om inte annat så för syns skull. Jag sover sedan i rum Ernst (ja, den Ernst) och har en mycket vacker sänghimmel att titta på de 30 sekunder jag har på mig innan jag somnar.

orangerietMin road trip går vidare genom Västmanland, nu är det bara bekanta områden. Där bodde gammelfaster Si och där föddes gammelfarbror Så. Boken fortsätter upp mot Norberg och Ängelsberg, mina barndoms trakter men vi viker av och åker österut.  Vi fikar på Kolsva herrgård. Där har Ernst också varit och ordnat i Orangeriet vilket kan beskådas för 70 pix. Det struntar vi i.

Sammanfattningsvis: Boken presenterar 85 mil bergslagsvägar som jag sannolikt inte hade åkt eller hittat annars. Sådant gillar jag som bara den. Informationen är lagom och vill man veta ännu mer kan man passa på och googla när det finns täckning i granskogarna.

Vägar värda en omväg – Bergslagen.  Bengt Arvidsson, Janne Bengtsson. Utgiven på Balkong förlag 2014.

– – – –

Del 1

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *