Bara en boknörd kan vara hjälplöst förälskad i sin läsplatta.

2014-11-21 22.16.00Den ser inte mycket ut för världen, 15 cm hög och 11 cm bred. Den väger heller inte mer än 259 gram och då har jag vägt den med det  vackra röda läderfodralet på. Jag talar om min nya läsplatta Kobo Aura.

Namnet Kobo är ett anagram för  book, (engelskans bok), och en Kobo stödjer epub-formatet för E-böcker som vi använder oss av i Sverige. Trots att läsplattan gjord i Kanada med japansk teknik är det enkelt att låna böcker på svenska bibliotek och att köpa böcker från svenska nätbokhandlare, ingen format-omvandling behövs. Kobon har bakgrundsbelysning med dimmer och om man investerar i ett magnetfodral kan man enkelt starta och stänga av. Det finns många fiffiga och enkla lösningar och plattan svarar direkt.  Nej, jag får inte provision från Kobo, jag är bara så utomordentligt nöjd med mitt köp.

Jag har tidigare haft en svensk läsplatta, men efter att ha uppdaterat till en ny, (råkade trampa ihjäl den första), har det bara varit krångel. Synd, för jag tror att många som köper en svensk läsplatta är lite osäkra på tekniken och om plattan då är av sämre kvalitet ger man gärna upp.

Via Kobo läsplatta kan man köpa böcker från Kobo e-bokhandel direkt till plattan. Främst på engelska men även andra språk finns representerade. Till min förvåning hittade jag också några svenska böcker. Mest ”håret på armarna reste sig” var att jag hittade Printz Publishings E-böcker på svenska. Jag hade således nöjet att genom ett enkelt klick köpa Lisa Jewells Fågelburen. För det är det där med ett enkelt klick är det enda som eventuellt skulle kunna vara negativt med en läsplatta, man har en tendens att köpa väldigt många böcker.

Fast vad gör det att man har för många E-böcker, de kräver ju inga bokhyllor eller hur? ( Säger hon med omkring ett femtiotal olästa analoga böcker i klädkammaren.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *