To fantasize is to survive

En av mina favoritförfattare är Ray Bradbury och bland många intressanta texter väljer jag Den illustrerade mannen.

Den illustrerade mannen kom vandrande över backkrönet och stod still ett ögonblick och avtecknade sig mot himlen.[…] ”För ni förstår” , sade Den illustrerade mannen, ”att de här Illustrationerna förutsäger framtiden.

[…] Arton Illustrationer, arton berättelser. Jag räknade dem en efter en. Först fästes mina ögon på en scen med två människor i. Jag såg en flock gamar uppe på en brinnande köttfärgad himmel, jag såg gula lejon och jag hörde röster. Den första Illustrationen skälvde och vaknade till liv…

Novellsamlingen är utgiven 1951 och texterna kan ibland beskriva tekniska önskedrömmar som idag är uppfyllda och realiserade. Men de handlar också om det oönskade som, tack och lov, icke är. Med ett enastående språk och fantastiska berättelser borde novellsamlingen om den mystiskt tatuerade mannen och de berättelser hans tatueringar består av, nytryckas på svenska!  (Berättelserna filmades 1969 och finns förstås här.) När samlingen kom ut recenserades den bland andra av Artur Lundkvist som skrev:

Hans magiska bilder glöder i tre dimensioner, friska som nyskurna rosor med daggdroppar mellan bladen.

Häromdagen fick jag tips om en intressant intervju med Bradbury där han samtalar med journalisten James Day, i en intervjuserie från tidigt 70-tal: Day at Night. Han pratar om fantasy och science fiction och konsten att skriva. Se här:

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *