Biblioteksspaning: Blackebergs bibliotek

11951796_897653950329514_8474851580628349716_n[1]Ett litet, men ack så mysigt bibliotek. När jag steg in här första gången slogs jag av mångfalden bland biblioteksbesökarna, finns alla sorters människor i alla möjliga åldrar här. Kanske beror det på bibliotekets läge på Blackebergs torg en minut från tunnelbanan på vägen till mataffären, det är lätt att bara slinka in och andas in doften av böcker. Det är så jag oftast gör vid mina besök, jag slinker in och där strax innanför dörren finns den underbara lästipssnurran. Även om man är på språng, hinner man snabbt kolla av några böcker innan man måste kuta vidare.

Om jag har mer tid tittar jag alltid på konstutställningen, jag gör mentala anteckningar om böcker jag vill läsa, kollar på folk och tjuvlyssnar på boksamtal. Min favorittjuvlyssning är nog småbarnspappan som aningen skamset anförtrodde en av bibliotekarierna att han börjat läsa e-böcker för att lättare kunna läsa till och från jobbet. Han var orolig för att det ökande e-boksläsandet skulle påverka bokutgivningen. Han fick dock det lugnande beskedet att e-böckerna inte alls är något hot mot bokkonsten utan liksom ljudböckerna gör att mångfalden blir större.

Det är många besökare i åldern 0-12 år och förutom böcker är det jättepopulärt att hyra film. Konstutställningarna är kul, mycket pga. sin variation, många vill ställa ut här just nu är det hela två års väntetid. Vidare har Blackebergs bibliotek aktiviteter som språkcafé, stickcafé, advokatjour och solidariskt soppcafé i samarbete med Nätverket Västerort. Förutom sagostunder för barn ordnas uppläsningar av poesi och noveller. I december kommer också ett medborgarkontor att ha sina lokaler i anslutning till biblioteket, vilken har gjort att man håller på att bygga till ytterligare bibliotekslokal i källaren.

Blackebergs bibliotek är jättebra på att dokumentera sin verksamhet på sociala medier. Du hittar dem både på Facebook, Twitter och Instagram, följ dem gärna för det är riktiga feelgood-konton!

Så har vi kommit till Bibliotekspaningsfrågorna! Eva Ö, barnbibliotekarie på Blackebergs bibliotek svarar så här:

Vilket är det värsta kvarglömda bokmärke du någonsin hittat i en bok?
En servett med matrester.

Vad läser du själv just nu?
Stoner av John Williams.

Vilken är den mest utlånade boken:
Många frågar efter David Lagercrantz Milleniumbok och bland barnböckerna är det nog Sagan om den underbara familjen Kanin av Jonna Björnstierna. Tidigare har Lena Anderssons bok Egenmäktigt förfarande och Hundraåringen av Jonas Jonasson har varit mycket efterfrågade.

Blackebergs bibliotek ligger i Bromma och är en del av Stockholms stadsbibliotek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *