Någonting händer vecka 6

Jljusanuari är vanligen en dålig läsmånad om jag inte låter jullovsläsningen hänga kvar. Annars är jag sorgsen över att julen är över, att julkulorna ska undan, att mörkret fortfarande är kvar. Jo, visst borde läsningen då vara trösten, men det verkar inte så. Men sen, sen kommer ljuset och jag får vårkänslor oavsett temperatur eller typ av nederbörd.

En av mina bästa böcker just nu är Oh, the Places You’ll Go! Sägs vara en barnbok, skriven av Dr. Seuss. Den handlar om att ge sig ut i livet. Helt enkelt underbar och det enda jag vill är att gå på utflykt, i ljuset.

You have brains in your head
You have feet in your shoes.
You can steer yourself
any direction you choose.
You’re on your own. And you know what you know.
And YOU are the guy who’ll decide where to go.

Jag upptäckte boken i Jennifer Nivens roman Stjärnor i natten. Originaltiteln för Nivens bok är All the bright places, och hämtar gott om text och tankar från Oh, The Places You’ll go.  Stjärnor i natten, där två vilsna ungdomar träffas högst uppe i skolans klocktorn, båda beredda att hoppa. Violet för att hon inte vet hur hon ska gå vidare med skuldkänslorna efter sin systers död, Theodore för att han är outsidern som alla betraktar som en konstig jävel. Vill de dö? Kanske inte, men hur ska man orka leva?

Men de kommer ner från klocktornet den gången, och Theodore ser till att de båda ska göra ett gemensamt skolprojekt: att vara turist i den egna hembygden. Violet är mycket tveksam. Det enda hon vill är få vara ifred. Men de åker runt tillsammans, är tillsammans och blir någonting annat tillsammans än vad är var och en för sig. Det är ljus och kärleksfull bok trots att handlar om psykisk ohälsa och slutar så tragiskt. Med döden närvarande påminns man igen om hur bra det är att få leva.

Och tack för Oh, The Places You’ll go.

2 svar på ”Någonting händer vecka 6”

    1. Vi har skickat stafettpinnen vidare, dock blir det nog ingenting i år. Tråkigt men det är ett tidskrävande projekt och vi är alla heltidsarbetande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *