M varken mer eller mindre

Maj är en sådan tjej som jag både var rädd för och samtidigt beundrade i tonåren. Lite svart och svår, alltid beredd med en cigg, ganska lätt att få killar. När jag läser om henne som vuxen gör jag det med samma blandade känslor. Men av andra skäl. Eller kanske för att jag inte riktigt begriper mig på henne. Jag tycker om att läsa om någon som just har lämnat gymnasiet, som är lite vill och inte vet vad nästa steg är. Jobb? Utomlands? Universitetet? Hon bor hos sin pappa och hans tjej. Varje månad flyter det in en rejäl summa pengar från mamman. (Är hon död? Jag fattar inte. Plats i Majs liv har hon inte alls.)

Läget på kärleksfronten är blandad. Av de fyra män hon träffar är det en hon slutligen bestämmer sig för. Inte den jag först trodde. Idén om att dela upp bokstäverna i bra och dåliga bokstäver ställer till det när Marcus kommer. K är ju en dålig bokstav, hon borde ju passa sig här. I tankarna byter hon ut mot ett C och se där,  då funkar det bättre.

I övrigt då? Smart berättelse, välformulerad med oväntade vändningar och med en dialog som funkar bra. Ser fram mot att läsa mer av författaren helt enkelt.

M  varken mer eller mindre. Petra Backström. Utgiven av Rabén & Sjögren 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *