The girl with the lower back tattoo av Amy Shumer

Jag ville läslyssna på något amerikanskt under min New York vistelse och mest av en slump föll valet på flickan med ryggsluts-tatueringen. Jag hade hört att Amy pratar utpräglad New York-dialekt vilket nog bidrog till mitt val och så gillar jag böcker som får mig att skratta. Jag fick skratta men till skillnad från stå-upp komik-Amy är boken betydligt mera lågmäld och eftertänksam. Jag finner att jag efter avslutad läsning tycker väldigt mycket om Amy och tycker att som ung kvinna strax över 30 är hon en utmärkt förebild för unga tjejer.

Det börjar inte speciellt märkvärdigt, första kapitlen i boken är mest ung kändis som berättar om sitt liv, men de självironiska inslagen växer efterhand. För min del tog det fart när Amy berättade om det läger för förståndshandikappade dit hon anmält sig som volontär när hon var 14. Hon fick inte ta hand om de små gulliga barnen som hon tänkt, utan hamnade bland de vuxna. Hon tog ett ordentligt kliv i sin utveckling den sommaren.

Hon berättar personligt om sin mammas otrohetsaffär som hade stora konsekvenser för flickan Amy och om sin pappas väl dolda alkoholism och svåra MS. Hon är jordnära och vettig, hon låter humorn genomsyra svårigheter, hon är drastisk och väldigt ickeperfekt. Hennes engagemang för vapenkontroll i USA efter att två kvinnor skjutits till döds under en biografföreställning kände jag inte till, dock imponeras jag av kapitlet där Amy utvecklar sitt resonemang om varför det är nödvändigt att vapenrestriktioner införs i USA. Intelligent, smart och feministiskt, en argumentation baserad på kalla fakta.

Jag rekommenderar att ni lyssnar, jag tror inte min läsupplevelse varit lika stark och personlig om jag läst själv. Att höra henne själv berätta sin historia ger utan tvekan en udd till läsupplevelsen. Ljudboken finns på Storytel.se

Utgiven på svenska av Wahlström & Widstrand 2016.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *