Ungdomsböcker

Jag hade inläsningsdag igår. En inläsningsdag är när man läser en mängd böcker ”utan att förlora sig i nöjesläsningens träsk” för att använda min gamla universitetslärares uttryck.*  Man läser med ett syfte, skaffar sig överblick, hittar lämpliga passager. Med åren har jag blivit bra på sådana läsningar och ändå hinna njuta tämligen väl av böckerna.  Igår hade jag tur och fick riktigt god läsning:

Bladen brinner av Barbro Lindgren. Inspirerad av podden med samma namn kom jag på att jag inte läst den här sista delen i Lindgrens dagbokstrilogi. Det är nionde klass, Barbro är 15 år och intresset är alltmer riktat mot killar. Som

Jag tänker bara på en, jag. Hans förnamn börjar på P. Och han går två klasser över mej. Han är absolut inte snygg, men ful på ett härligt sätt, och är han okammad och rufsig och klädd i säckiga manchesterkläder.

Isdraken av Mikael Engström. Miks liv bärs upp av storebror Tony. När pappa super finns Tony alltid där.

Tony var bra. Tony var allt en storebror kunde vara. Han hade långt, blont hår, blå ögon och ett leende som var hemligt och bara till Mik. Ett leende att komma hem till när hela världen var skit.

Före och efter Bella av Maja Hjertzell.  Om Filip som är ihop med Saga, och en dag kommer Bella till klassen.

Jag tror det var då Bella bestämde sig för att jag var okej. Som om hon utsåg mig på den där samhällskunskapslektionen. Hon såg på mig när hon sa det där, som om det var hon och jag mot resten av världen. Det kändes ovant. Att någon såg på mig så där. Men bra också förstås.

Iggy 4-ever av Hanna Gustavsson,  seriebok om Iggy, Hon är fjorton år och berättelsen är så pricksäkert tonårsdeppig.  Kärlek, längtan, pajade mobiler, lojaliteten med mamman och den första kyssen. Allt är där.

izzy

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *