Flickorna av Emma Cline

En mogen debut av den vid boksläppet blott 27-åriga Emma Cline. Romanen utspelas i Kalifornien under sent 60-tal. Evie är 14 år, ensam och vilsen utan fotfäste. Hennes föräldrar är upptagna av sitt, fadern har nyligen lämnat modern för en annan kvinna och mellan Evie och hennes bästa vän blir förhållandet sakta men säkert kyligare. Av en slump träffar Evie ”flickorna” och blir fascinerad av den 19-åriga Suzanne. Flickorna lever i kollektiv tillsammans med en karismatisk man, Russell, vilken Cline har modellerat efter sektledaren Charles Manson. Sakta men säkert sugs Evie in i sektens sfär.

Det är en stilistiskt säker och psykologiskt rak roman om flickor, alla som har varit flickor bör känna igen sig. Evie söker en förebild som egentligen av en slump råkar bli Suzanne. Hon hör plötsligt till någonstans och hon accepterar därför utan åthävor det liv som de andra flickorna lever på den fattiga och förfallna gården. Hennes försök att bli älskad och göra sig behövd går under huden, då man som läsare är plågsamt medveten om de bestialiska mord som flickorna i Mansons sekt kom att utföra.

En fantastiskt bra debut både med djup och psykologisk insikt. Läs och förundras av denna lovande författare!

Utgiven på Natur & Kultur 2016. Översatt av Erik Macqueen, finns även som ljudbok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *