Tematrio: Omläsning

Berätta vilka tre böcker ni gärna läser – igen och igen! skriver Lyran och jag tänker på att jag väldigt sällan (aldrig?) läser om. Så många böcker och allt det där. Men tre omläsningar kan jag nog hosta upp.

Dykungens dotter av Birgitta Trotzig. När jag läste romanen första gången 1995 blev jag helt tagen och tänkte att jag läst en av de bästa böckerna i mitt liv. Jag placerade boken på ett altare och genom åren blev den platsen alltmer guldfärgad och glorifierad. Med rädsla läste jag efter många år om den. Tänk om den inte var så där fantastisk? Men den var det. Man sugs in i den sorgliga berättelsen och lockas att stanna kvar i det vackra språket.

Värddjuret av Marie Hermansson. Samma här. Man kunde läsa om en stor läsupplevelse.

Det är magiskt och realistiskt och det är lockande och obehagligt så att jag tappar andan. Fortfarande. Läs den. Läs om!

Dash och Lilys utmaningsbok av Rachel Cohn och David Levithan, läser jag om under julen.  Den är bra, kanske inte om-och-omläsningsbra egentligen, men jag får ju ens sådan god christmas spirit av den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *