Hilma af Klint

Så här var det. Först var jag på Moderna museets utställning av Hilma af Klints konst. Det var väl 2013. Min goda vän Katarina och jag gick där och oh-ade och åh-ade och tystnade till sist inför dessa storverk. Fantastiskt är ett futtigt ord i sammanhanget. Vi fördjupade oss så småningom och undrade vad konstnären skulle säga om våra reaktioner. Konst överväldigar men vi såg eller kände aldrig andligheten eller något bortom konsten i sig. Skulle hon ha tyckt att den var bortkastad på oss?

Hilma af Klint var uppslukad av att berätta något för oss andra. Hon stod i sin målning i förbindelse med en annan värld där en sanning skulle presenteras och förmedlas. Det var viktigt att förstå vad målningarna stod för. Det var inte konst och skönhet som var det primära.

Jag har ägnat så mycket tid i mitt liv att försöka förstå religion och framförallt religiositet – det är mitt yrke, och också drivkraften till det yrkesvalet. Jag beundrar verkligen människor som Hilma af Klint som ville nå ett medel att förmedla. (Jag föredrar folk som predikar om sin övertygelse, framför de som sluter sig samman i mindre grupper där kunskapen bara kan fås genom invigningar och vägledningar inom gruppen.) Det måste vara en sådan frustrerande känsla hos Hilma af Klint, den att veta att man har en annan viktig kunskap om världsordningen men som omvärlden inte vill ta emot.

Att läsa romanen Hilma gör att det går att se den frustrationen, att förstå och närma sig henne. Inte minst är det också intressant att läsa om den konstvärld hon verkade i. Att vara kvinna i såväl den som i samtiden skildras av författaren Anna Laestadius Larsson så skarpt, kunnigt och spännande. Jag tror att Moderna museet presenterade af Klints tavlor som om de legat undangömda, oupptäckta i årtionden. Men i efterordet till romanen framgår att man fått erbjudande tidigare men inte varit intresserad. Bara en sådan sak.

Ja ni, sammantaget är det här en av de bättre böckerna jag har läst på länge. Och Hilma af Klint fortsätter att fascinera.

Hilma – en roman om gåtan Hilma af Klint. Anna Laestadius Larsson. Utgiven hos Piratförlaget 2017.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *