Frukostintervjun: Anna Laestadius Larsson

Hilma – en roman om gåtan Hilma af Klint var sommarens bästa läsning. Läs här om hur jag tänkte. Och läs nu om författaren Anna Laestadius Larssons frukostvanor.

© 2017 Fotograf Anna-Lena Ahlström

Godmorgon! Vad äter du till frukost?
Mycket! Jag älskar frukost! En dag utan frukost är en förlorad dag. Min favorit, som jag äter nästan varje morgon, är finskuren frukt – vattenmelon, ananas, banan… – med en klick fet turkisk yoghurt, hackade valnötter och ringlad honung över. Till det en ostmacka och kaffe latte. Min ”guilty pleasure” (som jag äter alldeles för sällan) är amerikanska pannkakor med massor av lönnsirap.

Läser du helst morgontidningen eller en roman till frukosten?
Förut läste jag morgontidningen, numera äter jag frukost till morgon-tv och läser nyheterna på nätet senare på dagen.

En bra morgonroman, vad kan det vara?
Den jag just då läser. Jag är en sådan där person som har svårt att släppa en bok som fängslar mig och släpar med mig den överallt: i sängen, i soffan, på bussen… När jag var runt 20 och bara hade 50 sidor kvar av Umberto Ecos Rosens namn tog jag med den till festen jag skulle på och låste in mig på toa för att läsa ut den.

Hahaha! Jag känner igen mig… Vad läser du just nu?
Ett litet liv av Hanya Yanagihara. Den är helt fantastisk. Jag är 200 sidor in i den och det är tur att den är 700 sidor lång för jag vill att den aldrig ska sluta.

Vad använder du som bokmärke?
Det jag hittar. En post-it lapp, en kladdlapp, ett bokmärke jag fått i butiken. Om jag inte hittar något viker jag hundöron.

En viktig avslutande boknördsfråga är förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?
Jag har flera bokhyllor. Lusthyllan är, sedan min dotter blev så stor att hon och hennes kompisar har slutat leka med böckerna, sorterad efter genre och alfabetiskt, som på biblioteket. Mina referensböcker står, sort of, ämnesmässigt. Och sedan har jag en hylla med researchböcker som har med den roman jag för tillfället jobbar med, där står böckerna huller om buller (och när romanen är klar packar jag ner dem i kartonger och ställer i förrådet).

Lusthyllan! Det ska jag döpa om min att-läsa-hylla till. Tack för intervjun och ha en fin dag!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *