Sticka

Maska för maska löper längs stickorna och ger en rytm som gör att jag tänker bra. Jag lärde mig sticka när jag gick i mellanstadiet. Än idag minns jag glädjen när jag begrep hur man lade upp maskor för att starta en stickning. Problemet var bara att jag inte förstod att själva uppläggningen inte genererade annat än en lång rad maskor på en sticka. Att få till de där längre textilsjoken som bildar koftor och tröjor, det var något helt annat.  Nu, tusen år senare, kan jag sticka det mesta och behärskar en lång rad sinnrika tekniker. Och jag är oerhört tålmodig när det kommer till stickning. Trial-and-error och upprepningar av det stickade stör mig sällan. Att hitta mönster att sticka eller inspireras av är inte svårt. En stor (störst, gissar jag) webbplats för stickare heter Ravelry där både gratismönster och mönster som kostar pengar finns att skaffa. Av amatörer, privatpersoner och etablerade designers.

Också de tryckta stickböckerna är många, där en designer samlar sina mönster och tekniker. Det är som med kokböcker. Man tar en bok och bläddrar och inspireras och tänker att det där ska jag laga till/sticka. Egentligen är inte stickböcker min grej. Inte kokböcker heller faktiskt. Jag gillar de enstaka mönstren och recepten. Har aldrig riktigt kommit in i bläddrandetl Men den här hösten ska jag prova på tre väldigt olika stickböcker.

Jenny Alderbrant, med designernamnet JennyPenny har skapat mönster länge, och hon säljer mönstren på sin egen webbplats. I boken Sticka Sticka varma vantar, sockor & mössor finns mönster som presenterats tidigare i andra sammanhang:

I den här boken har jag nu samlat mina mest uppskattade motiv på vantar, mössor och sockor.

Bilderna av fotografen Charlotte Gawell är vackra. Garn och stickade prylar i naturen, ja det är så snyggt. I boken presenteras en mängd fina mönster och det är inte svårt att hitta något man vill sticka. Själv väljer jag mössan Vintergatan och gör om bara lite grann (stickarens frihet). Du ser den på bilden här intill.

En snygg bok. Vackra mönster och mycket att välja mellan. Men jag vill ha ännu mer! Jag tänker mig att designern har så in i vassen mycket kunskaper som jag inte har. Hur går det till när hon kommer på ett mönster? Hur gör hon konkret när hon skapar sina mönster: stickar hon om tusen gånger eller räknar hon ut allt innan på rutigt papper? Hur tänker hon kring färger? Hur håller just hon trådarna när hon flerfärgsstickar? Vilka tummar på vantar gillar hon bäst? Vilka hälar? När hon blockar (dvs blöter och formar något färdigstickat) mössor, vilka är hennes bästa tips? Ja, sådana frågor skulle jag så väldigt gärna fått svar på. Så gärna in med det i nästa bok, JennyPenny. För den kommer väl?

Sticka varma vantar, sockor & mössor. Jenny Alderbrant. Utgiven 2017 hos Semic.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *