Några rader om läsutmaningar

Läsutmaningarnas lockande låga –  likt en insekt har jag dragits till den genom åren. Genom hela min blogghistoria har jag mot bättre vetande antagit utmaningar. Från början med ångest över att inte lyckas. Sedermera mer nonchalant. För under alla år som jag har läst böcker har jag faktiskt aldrig någonsin klarat en årslång läsutmaning. Aldrig. Då får man inte vara ångestladdad. Här är tre bra utmaningar som jag inte rott i land.

Bingospelandet vi kört under somrarna utvidgades till ett höstspel och ett julspel, och i samtliga prickade jag inte in full bricka. Men poängen med bingot är att se hur andra tänker om en kategori och få inspiration till böcker som kanske annars inte kommit i ens väg. Det gäller till exempel Erotic stories for punjabi widows av Balli Kaur Jaswal, en underbar roman om Nikki som för försörjningens skull ska leda en skrivkurs, men får oväntade elever.

Biblioteket A–Ö. Det betyder att man ställer sig framför hyllan med författare som börjar på A, blundar och plockar ut en bok på måfå. Allt i akt och mening att hitta Nya Författare. A blev Machado de Assis: Vansinnesläkaren.*  B blev Tahar Ben Jelloun. Stilla dagar i Tanger. Jag minns att jag läste plågsam C-bok också men slutade sen. Glömde bort liksom. Men vilken finfin idé!

Corruption Perceptions Index. Ett superbra och livslångt läsprojekt jag ständigt glömmer bort. Här är utgångspunkten CPI-listan över vilken grad av korruption som råder i landet. Senaste läsning var från Burma/Myanmar, näst sist på CPI-listan just då. Har nu avancerat upp till plats 136. Mina kriterier är att författaren ska vara från landet samt att boken ska utspela sig där. From the Land of Green Ghosts av Pascal Khoo Twee berätttar om många tribes och folkslag, om migration och ockupation. Om maktövertag och underlägsenhet. Om kamp. Boken är intressant på så sätt att den ger en bredare bild av det som nyhetsrapporteringen skildrar. Skildringen av familjen görs med humor och värme.

utmaningar för året? Näe, inga.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *