Nya Norrland

Det dröjer inte länge förrän jag letar upp youtube-klipp om Bollstabruk. Föralldel är romanen Nya Norrland grafisk men jag vill ändå se fler bilder från bruket, torget, vattnen, trakten. Mats Jonsson frågar sig var Sveriges välstånd uppstod och svaret blir uppenbart i boken.

Genom att betrakta Bollstas utveckling kan man också se en industriell utveckling i stort. Man lägger ner. Affärerna överges. Husen lämnas tomma. Intressant blir det också när roman-Mats ställer detta mot Stockholmslivet. För författaren är ju också den som lämnat Bollsta, bidragit till avfolkningen för att i stället bo i det dynamiska Stockholm. Där hipstern vill vara rejäl och naturnära, hugger ved och äter närodlat. Beskrivningen är smashing.

Boken är tjock och tätskriven/tätritad och ibland överväldigas jag, det blir för tätt och för mycket information för den grafiska stilen. Jag letar efter förstoringsglaset. Samtidigt vet jag inte inte heller hur man skulle kunna berätta de här historierna med samma läsar-effekt. Det är ju just den här Jonsson-stilen som är grejen. Så läs den. Bli berörd och (folk-)bildad, begrip hur välståndet i Sverige uppstod och fundera över resursallokering. Och ha roligt under tiden.

Nya Norrland. Mats Jonsson. Utgiven av Galago 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *