5 tycker om böcker värda att läsas om

Jag, Ann-Sofie,  läser väldig sällan (aldrig?) om böcker. Så många böcker och allt det där. Men hur ser vår panel på saken?

Jenny: Jag läser nästan aldrig om böcker. Jag tycker att omläsning ibland kan bli en besvikelse jämfört med den första läsupplevelsen av boken. Därför tänker jag att de som skulle kunna vara värda att läsas om är de där det skulle kunna ske en positiv omvärdering av boken.

Krister: Det händer att jag läser om. Gör jag det så beror det på att det var något särskilt som var intressant, och som jag därför vill läsa en gång till. Arto Paasilinnas absurda berättelser passar att muntra upp var och en någon regnig sommardag. Graham Greene är en annan författare som håller för omläsningar.

Ros-Mari: Min första tanke är Diamanttorget, av katalanska Merce Rodoreda. Den handlar om en kvinna som lever i Barcelona, före, under och efter spanska inbördeskriget. Jag läste boken på 80-talet och minns bara att den höll mig i ett oerhört starkt grepp, spännande som en deckare. Jag väntade hela tiden på katastrofen men den kom inte. Eller minns jag fel? Som sagt, här krävs en omläsning. En annan spännande bok är Oskyldigt blod av PD James. Ja, hon är deckarförfattare, men det här är ingen vanlig seriedeckare, Adam Dalgliesh är inte med. Boken handlar om en välutbildad medelklasstjej, adopterad. Historien bygger på en lagändring 1975, som gav brittiska adoptivbarn tillgång till sina biologiska föräldrars identitet. Hon blir överraskad. Mitt tredje läsminne är Istid av brittiska Margaret Drabble. Nästan alla hennes böcker handlar om kvinnor, men just denna bok kretsar kring en man, 38-årige Anthony Keating, som överlevt både skilsmässa och hjärtattack. Hur blev hans möte med Thatchers England? Minns inte allt, måste hitta boken igen, den är på rymmen.

Bodil: Jovisst läser jag om böcker. Men nu är det ett tag sen förutom barnböcker. Barn-och ungdomsböcker kommer tillbaka i omgångar allteftersom barnbarnen växer. Jag läser också om böcker som jag har läst på svenska och sen läser igen på engelska, eller tvärtom. Det senaste jag läste om, var rätt länge sen, men jag tror att det var Bodil Malmsten Priset på vattnet i Finistère.

David är indisponibel den här omgången.

Läs mer från vår panel.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *